Μια διεθνή ομάδα επιστημόνων με επικεφαλή τον Dr Vered Padler-Karavani από το πανεπιστήμιο του Tel Aviv ανακάλυψαν έναν μοριακό συσχετισμό μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος με την δημιουργία αντισωμάτων στο αίμα που μπορεί να προκαλέσουν καρκινογένεση. Όπως έχουμε συνδέσει στο παρελθόν την αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών και κρέατος με αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης και κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοαγγειακών παθήσεων, έτσι και η εν λόγω έρευνα συνέδεσε την κατανάλωση αυτών των τροφίμων με την εκδήλωση καρκίνου.
Το Ν- γλυκολυλενοουραμινικό οξύ (Neu5Gc) είναι ένα μόριο που βρίσκετε στους ιστούς των περισσότερων θηλαστικών, όχι όμως στο άνθρωπο, τα πουλερικά και το ψάρι. Οι άνθρωποι στην βρεφική ηλικία αναπτύσσουν αντισώματα στο Neu5Gc από την πρώτη στιγμή που καταναλώνουν γαλακτοκομικά και κρέας στην διατροφή τους. Ενώ είναι γνωστό ότι αυτά τα αντισώματα αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκινογένεσης και πιο συγκεκριμένα καρκίνο του παχέος εντέρου, ποτέ δεν είχε συνδεθεί σε επιστημονικό επίπεδο η παρουσία αυτών των αντισωμάτων με την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Οι επιστήμονες μελέτησαν 19.621 άτομα άνω των 18 ετών, οι οποίοι δήλωσαν την συνήθη κατανάλωση τροφίμων για αρκετές μέρες. Στη συνέχεια οι επιστήμονες επέλεξαν ένα δείγμα 120 ατόμων, που να είναι όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτικό του συγκεντρωτικού αριθμού των συμμετεχόντων, και με αιματολογικές δειγματοληψίες μελέτησαν την συγκέντρωση αντισωμάτων για το Neu5Gc. Επίσης, οι επιστήμονες ποσοτικοποίησαν το Neu5Gc διαφορετικών τροφίμων. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων με υψηλά επίπεδα του Neu5Gc προκάλεσε την αυξημένη παραγωγή αντισωμάτων στο αίμα των συμμετεχόντων με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου. Πιο συγκεκριμένα τρόφιμα όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κόκκινο κρέας, που φέρουν τα υψηλότερα επίπεδα του Neu5Gc, σε αυξημένη κατανάλωση προκάλεσαν την υψηλότερη παραγωγή αντισωμάτων στο αίμα και κατά επέκταση τις υψηλότερες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου αλλά και άλλων τύπων καρκίνου. Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που συνέδεσε σε μοριακό επίπεδο την επίδραση τροφίμων όπως τα γαλακτοκομικά και το κόκκινο κρέας στην εκδήλωση καρκινογένεσης χάρης στην δυνατότητα της αιματολογικής ανάλυσης των αντισωμάτων του Neu5Gc και τις διατροφικές συνήθειες χιλιάδων συμμετεχόντων. Έτσι, σήμερα γνωρίζουμε ότι η υπερκατανάλωση γαλακτοκομικών και κόκκινου κρέατος δεν έχει μόνο δυσμενείς επιπτώσεις στην καρδιακή μας υγεία αλλά και στην πιθανότητα καρκινογένεσης.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian
Link: BMC Medicine