Οι καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες της Μεσογειακής διατροφής είναι γνωστές και μελετημένες διεξοδικά. Σε αντίθεση η χορτοφαγική διατροφή, που επιτρέπει την κατανάλωση αυγών και γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά δεν περιλαμβάνει την κατανάλωση κρέατος, ψαριών και θαλασσινών, έχει μελετηθεί πολύ λιγότερο σε ότι αφορά την επίπτωση που έχει στην καρδιακή μας λειτουργία. Επιστήμονες από την δυο διαφορετικά πανεπιστήμια της Ιταλίας θέλησαν να μελετήσουν περαιτέρω στην επίδραση της χορτοφαγικής διατροφής στην καρδιακή υγεία σε σχέση και με την Μεσογειακή διατροφή. Οι επιστήμονες μελέτησαν 107 άτομα ηλικιών μεταξύ 18 και 75 ετών, που ήταν όλοι υγιείς και υπέρβαροι. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 2 γκρουπ, όπου το ένα ακολούθησε για 3 μήνες μια χορτοφαγική διατροφή χαμηλή σε θερμίδες, ενώ το άλλο γκρουπ για την ίδια περίοδο ακολούθησε μια χαμηλή σε θερμίδες Μεσογειακή διατροφή. Στην συνέχεια τα γκρουπ άλλαξαν τα διατροφικά τους μοντέλα, από την χορτοφαγική στη Μεσογειακή και το αντίθετο, για άλλη μια περίοδο 3 μηνών. Σε γενικές γραμμές οι συμμετέχοντες και στις δυο διατροφές παρουσίασαν κατά μέσο όρο ανάλογη πτώση βάρους και λίπους, χωρίς μια διατροφή να υπερτερεί της άλλης. Επίσης, η χορτοφαγική διατροφή έδειξε να μειώνει κατά κύριο λόγο την LDL (κακή) χοληστερίνη, ενώ η Μεσογειακή διατροφή έδειξε να μειώνει περισσότερο τα τριγλυκερίδια. Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι και οι δυο διατροφές έχουν εξίσου καλές καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες και για να είναι αποτελεσματικές πρέπει να είναι πλούσιες σε φρούτα, λαχανικά, σιτηρά ολικής αλέσεως, όσπρια και ξηρούς καρπούς, ενώ πρέπει να είναι χαμηλές σε ζάχαρη, κορεσμένο λίπος, αλάτι και βιομηχανοποιημένα προϊόντα. Βλέπουμε λοιπόν άλλη μια έρευνα για τις τρομερά θετικές επιδράσεις που μπορεί να έχει στην υγεία μας η σωστή διατροφή.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian
Link: MedicalNewsToday