Μια πρόσφατη έρευνα από την Ουάσινγκτον της Αμερικής έδειξε ότι μια χορτοφαγική διατροφή έχει καλύτερα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους διαβητικών τύπου ΙΙ και προκαλεί αυξημένη απώλεια ενδομυϊκού λίπους και τόνωση μεταβολισμού σε σχέση με την τυπική διατροφή για διαβητικούς. Υπάρχουν έρευνες στο παρελθόν που έχουν παρουσιάσει ότι μια χορτοφαγική διατροφή χαμηλή σε λίπος βελτιώνει τον έλεγχο σακχάρου στο αίμα και μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιοαγγειακών προβλημάτων. Οι επιστήμονες λοιπόν μελέτησαν σε 74 διαβητικούς ασθενείς, για 6 μήνες, την διαφορετική επίδραση που έχει μια χορτοφαγική διατροφή σε σχέση με την συμβατική διατροφή που απαιτείτε να ακολουθούν οι διαβητικοί. Οι δυο διατροφές ήταν μειωμένες κατά 500 θερμίδες για να επιφέρουμε απώλεια βάρους. Η χορτοφαγική διατροφή αποτελούνταν από σπόρους, όσπρια, λαχανικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς ενώ περιείχε 1 γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά ημερησίως, ενώ η τυπική διατροφή για τους διαβητικούς ήταν πλήρης ισορροπημένη διατροφή χαμηλή σε λίπος και υψηλή σε φυτικές ίνες. Παράλληλα τους τελευταίους 3 μήνες της έρευνας οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν αεροβική άσκηση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν την χορτοφαγική διατροφή παρουσίασαν διπλάσια απώλεια βάρους σε σχέση με αυτούς που ακολούθησαν την συμβατική για διαβητικούς διατροφή. Επίσης, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες παρουσίασαν ανάλογη απώλεια υποδόριου λίπους, τα άτομα που ακολούθησαν την χορτοφαγική διατροφή παρουσίασαν αυξημένη απώλεια ενδομυϊκού λίπους, που βελτίωσε τον έλεγχο σακχάρου στο αίμα, τον μεταβολισμό τους, την μυϊκή ενδυνάμωση και την δυνατότητα κίνησης. Βέβαια είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η έρευνα έγινε σε πολύ περιορισμένο αριθμό ατόμων για να βγάλουμε απόλυτα συμπεράσματα, αλλά όπως όλες οι χορτοφαγικές έρευνες έδειξε βελτίωση στους δείκτες υγείας.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian