Τα φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μειώνει την αρτηριακή πίεση, μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιοαγγειακών παθήσεων και καρκίνου, ενώ βελτιώνει και την υγεία του γαστρεντερικού μας συστήματος. Σε παλιότερες έρευνες επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ υπολόγισαν ότι άτομα τα οποία καταναλώνουν περισσότερες από 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως έχουν 20 % λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης καρδιοαγγειακών παθήσεων σε σχέση με άτομα που καταναλώνουν λιγότερες από τρεις μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Ο Δημόσιος Οργανισμός Υγείας των Η.Π.Α. προτείνει ότι η καθημερινή κατανάλωση λαχανικών πρέπει να είναι στα 2 με 3 φλιτζάνια και φρούτων το 1,5 με 2 φλιτζάνια ημερησίως, αλλά σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία μόνο 1 στους 10 ενήλικες επιτυγχάνει αυτό το επίπεδο καθημερινής κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών. Μια πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο του Tufts της Αμερικής έδειξε ότι η χαμηλή κατανάλωση φρούτων προκαλεί 1 στους 7 θανάτους από καρδιοαγγειακή πάθηση, ενώ η χαμηλή κατανάλωση λαχανικών προκαλεί 1 στους 12 θανάτους από καρδιοαγγειακή πάθηση. Μάλιστα μελετώντας τα στοιχεία του 2010 οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η χαμηλή κατανάλωση φρούτων προκάλεσε περίπου 1 εκατομμύριο θανάτους από εγκεφαλικό και περισσότερο από μισό εκατομμύριο θανάτους από καρδιοαγγειακές παθήσεις και η χαμηλή κατανάλωση λαχανικών προκάλεσε 200.000 θανάτους από εγκεφαλικό και περισσότερο από 800.000 θανάτους από καρδιοαγγειακές παθήσεις, παγκοσμίως. Οι επιστήμονες μελέτησαν πληροφορίες από 113 χώρες του πλανήτη και παρατήρησαν ότι περιοχές με χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είχαν και την υψηλότερη θνησιμότητα από καρδιοαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικά. Επίσης, παγκοσμίως οι νέοι άνθρωποι και οι άνδρες παρουσίασαν την χαμηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε σχέση με τις γυναίκες. Είναι αδήριτη ανάγκη να αυξήσουμε την καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και να κάνουμε μια συνειδητή προσπάθεια να καταναλώνουμε περισσότερο από 400 γραμμάρια ημερησίως φρούτων και λαχανικών.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian
Link: Nutrition 2019