Η παχυσαρκία στον πλανήτη έχει αγγίξει επίπεδα επιδημίας και τα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων συνεχώς αυξάνονται από το 1999 μέχρι σήμερα. Πολλοί μέθοδοι έχουν αναπτυχθεί από τους επιστήμονες για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας με την καταγραφή των όσων καταναλώνουμε να είναι μια από αυτές. Πιο συγκεκριμένα η καταγραφή σχετίζεται με την λεπτομερή καταχώριση των τροφών και ποτών που καταναλώνουμε κατά την διάρκεια της ημέρας, τις ποσότητες και τους μεθόδους παρασκευής τους. Ένα από τα αρνητικά αυτής της διαδικασίας της καταγραφής γευμάτων είναι ότι είναι χρονοβόρα και κουραστική. Επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Βερμόντ και της Ν. Καρολίνας θέλησαν να μελετήσουν πόσο πραγματικά χρόνο παίρνει η καθημερινή καταγραφή των γευμάτων με την βοήθεια 142 συμμετεχόντων, κυρίως γυναίκες, όπου το 81 % αυτών ήταν παχύσαρκοι. Για μια διάρκεια 6 μηνών (24 εβδομάδων) οι συμμετέχοντες είχαν εβδομαδιαίες συνεδρίες μέσω διαδικτύου με διαιτολόγο, ενώ παράλληλα με την χρήση ενός διαδικτυακού προγράμματος κατέγραφαν την καθημερινή κατανάλωση φαγητού. Μέσα από το πρόγραμμα καταγραφής, πέρα από το τι έτρωγαν οι συμμετέχοντες, οι επιστήμονες μπορούσαν να δουν πόσο συχνά οι συμμετέχοντες κατέγραφαν την κατανάλωση των γευμάτων τους και πόσο χρόνο χρειάζονταν. Στο τέλος των 6 μηνών οι επιστήμονες μπόρεσαν να υπολογίσουν τον χρόνο και την συχνότητα καταγραφής. Επιτυχείς ήταν αυτοί οι συμμετέχοντες που έχασαν τουλάχιστον 10 % του αρχικού τους βάρους. Η διάρκεια καταγραφής τον πρώτο μήνα κατά μέσω όρο ήταν περίπου 23,2 λεπτά, ενώ των έκτο μήνα η μέση διάρκεια καταγραφής μειώθηκε στα 14,6 λεπτά κατά μέσο όρο. Αυτή η μείωση στην καθημερινή διάρκεια καταγραφής σχετίζεται με την εξοικείωση των χρηστών με το πρόγραμμα καταγραφής, αλλά αυτό το οποίο ήταν η κύρια αιτία της επιτυχημένης απώλειας βάρους δεν ήταν η διάρκεια καταγραφής αλλά η συχνότητα. Όσο περισσότερες φορές οι συμμετέχοντες μέσα στην μέρα κατέγραφαν την κατανάλωση τους τόσο περισσότερο βάρος κατάφεραν να χάσουν, ειδικά αυτοί που κατέγραφαν τα γεύματα τους πάνω από τρείς φορές την ημέρα για τους 6 μήνες καθημερινά έχασαν το περισσότερο βάρος. Βλέπουμε ότι αυτή η πράξη της αυτό-παρακολούθησης με αυξημένη συχνότητα μέσα στην μέρα και για ένα μέσο χρονικό διάστημα 15 λεπτών επέφερε τα καλύτερα αποτελέσματα. Σήμερα υπάρχουν πολλά προγράμματα και εφαρμογές κινητών τηλεφώνων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την καθημερινή καταγραφή του τι και πόσο τρώμε.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian

Link: Wiley Online Library