Είναι γνωστό από παλιότερες έρευνες ότι η ανεπαρκής διατροφή ηλικιωμένων ανθρώπων, που αποτελεί σύνηθες φαινόμενο, ιδιαίτερα σε αυτούς που κατοικούν μακροχρόνια σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, μειώνει την ποικιλία βακτηριδίων στο έντερο, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η απαρχή της γεροντικής αδυναμίας. Συνεπώς, παρατηρείται επιδείνωση των σωματικών λειτουργιών και αύξηση των φλεγμονών στο σώμα των ηλικιωμένων ατόμων. Επιστήμονες από διαφορετικά ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης θέλησαν να μελετήσουν την επίδραση της Μεσογειακής διατροφής στην ποικιλία και στον τύπο των βακτηριδίων στο έντερο ηλικιωμένων ατόμων και πως αυτή η διατροφή επηρεάζει την συντήρηση ή και τον πολλαπλασιασμό αυτών των βακτηριδίων σε σχέση με την υγιή γήρανση. Οι επιστήμονες μελέτησαν 612 άτομα, μεταξύ 65 και 79 ετών, για μια περίοδο 12 μηνών από πέντε διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία, Ολλανδία και Μ. Βρετανία). Οι συμμετέχοντες ομαδοποιήθηκαν βάση της συνήθης διατροφής τους σε αυτούς (289 συμμετέχοντες) που ακολουθούσαν μια τυπική διατροφή και σε αυτούς (323 συμμετέχοντες) που ακολουθούσαν Μεσογειακή διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, ελαιόλαδο και ψάρι, με χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κορεσμένου λίπους.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η Μεσογειακή διατροφή μετά από μια περίοδο 12 μηνών επέφερε θετική επίδραση στα εντερικά βακτήρια. Η διατήρηση της εντερικής βακτηριακής ποικιλομορφίας, που εξασφάλισε η Μεσογειακή διατροφή, επιβράδυνε και εμπόδισε την αποδυνάμωση παραγόντων, όπως η ταχύτητα βάδισης, δύναμη χειρολαβής και μνήμης, ενώ μείωσε την παραγωγή επιβλαβών χημικών ουσιών που προκαλούν φλεγμονή. Επίσης, παρατηρήθηκε η παρουσία βακτηριδίων στο έντερο που θωρακίζουν την υγεία, ενώ βακτήρια που αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του εντέρου, λιπώδους διήθησης στο συκώτι, αναισθησία στην δράση της ινσουλίνης και κυτταρική καταστροφή παρουσίασαν μείωση στον πληθυσμό τους. Αυτή η διαφοροποίηση στην ποικιλία των εντερικών βακτηριδίων, μετά από 12 μήνες ακολουθώντας την Μεσογειακή διατροφή, επέδρασε θετικά στο εντερικό ‘οικοσύστημα’ των μικροοργανισμών και στην γενικότερη υγεία των συμμετεχόντων. Αν και τα αποτελέσματα της έρευνας είναι μη μετρήσιμα και το εντερικό make-up επηρεάζεται από μια πληθώρα παραγόντων, η Μεσογειακή διατροφή που στηρίζεται σε φυτικές πηγές τροφίμων και κατανάλωση ψαριού, αποτελεί την κορυφαία διατροφή παγκοσμίως για την εξασφάλιση της υγείας και την επιβράδυνση της γεροντικής εξέλιξης.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian
Link: BMJ