Μια πρόσφατη έρευνα από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έδειξε ότι τόσο το κρέας όσο και το ψάρι που ψήνεται σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εκδήλωσης υπέρτασης. Παλιότερες έρευνες που σχετίζονταν με αυξημένη κατανάλωση ψητού κρέατος έδειξαν ότι ασθενείς που θεραπεύτηκαν από καρκίνο του στήθους είχαν 23 % περισσότερες πιθανότητες να ξαναπαρουσιάσουν καρκινογένεση. Στη συγκεκριμένη έρευνα οι επιστήμονες του Χάρβαρντ θέλησαν να μελετήσουν την επίδραση που έχει το ψητό κρέας στην καρδιακή λειτουργία. Οι ερευνητές μελέτησαν τις πληροφορίες από 103.881 άτομα που συμμετείχαν σε 3 διαφορετικές μεγάλες κρατικές έρευνες. Οι επιστήμονες συνέλεξαν πληροφορίες για την συγκεντρωτική κατανάλωση κρέατος και ψαριού ανά μήνα για μια περίοδο 12 με 16 ετών, καθώς και μεθόδους μαγειρέματος που χρησιμοποιήθηκαν. Τα αποτελέσματα της μακροχρόνιας έρευνας έδειξαν ότι άτομα τα οποία κατανάλωναν ψητά κρέατα και ψάρια τουλάχιστον 15 φορές τον μήνα παρουσίασαν 17 % περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν υπέρταση σε σχέση με άτομα τα οποία κατανάλωναν αυτά το τρόφιμα λιγότερο από 4 φορές τον μήνα. Τα αποτελέσματα ήταν ανεξάρτητα από άλλα τρόφιμα, τα οποία οι συμμετέχοντες κατανάλωναν και από τις ποσότητες φαγητού που κατανάλωναν. Συμφώνα πάντα με τους επιστήμονες, διάφορα χημικά που προκύπτουν από το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν οξειδωτικό στρες, φλεγμονή και αντίσταση στην δράση της ινσουλίνης στο σώμα με αποτέλεσμα αυτό να προκαλεί υπέρταση. Χρήση διαφορετικών μεθόδων μαγειρέματος ή ίσως όχι τόσο καλό ψήσιμο του κρέατος ή του ψαριού μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες εκδήλωσης υπέρτασης.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian

 

Link: MedicalNewsToday