Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση ψαριού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ισορροπημένης διατροφής και είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών, ιχνοστοιχείων και βασική πηγή των απαραίτητων λιπαρών οξέων ω-3. Υπάρχει ένας τεράστιος όγκος κλινικών ερευνών που έχει μελετήσει την επίδραση που έχει η κατανάλωση των ω-3 στην καταπολέμηση ασθενειών όπως είναι ο καρκίνος, τα καρδιοαγγειακά προβλήματα, η δημιουργία φλεγμονών και η άνοια, καθώς έχει μελετηθεί η επίδραση τους στην γήρανση και στην όραση. Σε πολλές από αυτές τις έρευνες όμως τα αποτελέσματα είναι είτε αμφιλεγόμενα, είτε ανεπαρκή και αυτό είχε ως αποτέλεσμα επιστήμονες από την Κίνα και την Αμερική να μελετήσουν τις διατροφικές συνήθειες για μια περίοδο 16 ετών 240.729 ανδρών και 180.580 γυναικών. Κατά την περίοδο αυτών των 16 ετών 54.230 άνδρες και 30.882 γυναίκες απεβίωσαν. Σε γενικές γραμμές οι άνδρες και οι γυναίκες που παρουσίασαν την υψηλότερη κατανάλωση ψαριού, σε σχέση με αυτούς που είχαν την χαμηλότερη κατανάλωση ψαριού, είχαν 9 % και 8 % αντίστοιχα χαμηλότερες πιθανότητες θνησιμότητας. Πιο συγκεκριμένα οι άνδρες με την υψηλότερη κατανάλωση ψαριού είχαν 10 % χαμηλότερες πιθανότητες θνησιμότητας από καρδιοαγγειακές ασθένειες, 6 % χαμηλότερες πιθανότητες θνησιμότητας από καρκίνο, 20 % χαμηλότερες πιθανότητες θνησιμότητας από αναπνευστικές ασθένειες και 37 % χαμηλότερες πιθανότητες θνησιμότητας από υπατικές ασθένειες. Οι γυναίκες με την υψηλότερη κατανάλωση ψαριού παρουσίασαν 10 % χαμηλότερες πιθανότητες θνησιμότητας από καρδιοαγγειακά νοσήματα και 38 % χαμηλότερες πιθανότητες θνησιμότητας από την νόσο του Αλτσχάϊμερ. Σε περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι άνδρες και γυναίκες με την υψηλότερη κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων είχαν 15 % και 18 % χαμηλότερες πιθανότητες θνησιμότητας από καρδιοαγγειακές ασθένειες. Εξίσου σημαντικό εύρημα της έρευνας ήταν ότι ο τρόπος μαγειρέματος του ψαριού φάνηκε να επηρεάζει τα αποτελέσματα και πιο συγκεκριμένα το τηγανιτό ψάρι του οποίου η κατανάλωση έδειξε να αυξάνει τις πιθανότητες θνησιμότητας από καρδιοαγγειακά νοσήματα, αναπνευστικά νοσήματα και γενικότερες αιτίες θνησιμότητας, ειδικά στις γυναίκες. Τα αποτελέσματα της έρευνας λοιπόν έδειξαν ότι η κατανάλωση ψαριού έχει έντονα θετική επίδραση στο προσδόκιμο ζωής και είναι εξίσου σημαντικό να αποφεύγουμε το τηγανιτό ψάρι διότι η μέθοδος μαγειρέματος επηρεάζει την διατροφική του αξία και κατά επέκταση την επίδραση του στην υγεία μας.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian
Link: MedicalNewsToday