Ενώ η κατανάλωση πατάτας αποτελεί κομμάτι της ισορροπημένης διατροφής μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση τεσσάρων ή και περισσοτέρων μερίδων πατάτας την εβδομάδα μπορεί να προκαλέσει υπέρταση. Ιταλοί επιστήμονες ερεύνησαν ένα δείγμα 4400 ενήλικων Αμερικάνων ηλικιών μεταξύ 45 και 79 για μια χρονική περίοδο 8 ετών, όπου οι διατροφικές τους συνήθειες μελετήθηκαν με την χρήση ερωτηματολογίων για την εν λόγω περίοδο. Τα αποτελέσματα της μελέτης επικεντρώθηκαν στην εβδομαδιαία κατανάλωση πατάτας των συμμετεχόντων και έδειξαν ότι δεν επηρεάζουν τις πιθανότητες θνησιμότητας. Όταν όμως η μελέτη επικεντρώθηκε στην κατανάλωση τηγανιτής πατάτας (και πατατάκια) τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση 2-3 μερίδων εβδομαδιαίος τηγανιτών πατατών διπλασίασαν τις πιθανότητες πρώιμου θανάτου για το δείγμα μελέτης. Οι πιθανότητες πρώιμου θανάτου αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο για αυτούς που είχαν υψηλότερη κατανάλωση τηγανιτών πατατών. Βλέπουμε λοιπόν πως μια και μόνο λάθος διατροφική συμπεριφορά μπορεί να αποβεί μοιραία μακροχρόνια.
Η κατανάλωση τηγανιτών πατατών διπλασιάζει τον κίνδυνο πρώιμου θανάτου.
By Νικόλαος Καραγίαννης|2017-07-28T18:22:39+03:0028 Ιουλίου, 2017|Άρθρα Διαιτολογίας, Κλινική Διαιτολογία, Κοινωνία και Διατροφή, Παχυσαρκία, Υγιεινή Διατροφή|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η κατανάλωση τηγανιτών πατατών διπλασιάζει τον κίνδυνο πρώιμου θανάτου.
About the Author: Νικόλαος Καραγίαννης
Καραγιάννης Νίκόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian