Η Μεσογειακή διατροφή είναι γνωστή για τις καρδιοπροστατευτικές, αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της, αλλά λίγα γνωρίζουμε σε ότι αφορά την επίπτωση που μπορεί να έχει η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων σε αυτή. Επιστήμονες από το ιατρικό κέντρο του πανεπιστημίου του Rush, στο Σικάγο της Αμερικής, θέλησαν να μελετήσουν την επίπτωση της κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφίμων στο μοντέλο της Μεσογειακής διατροφής. Οι επιστήμονες μελέτησαν 5.000 ηλικιωμένους, άνω των 65 ετών, από το 1993 έως το 2012. Κάθε 3 χρόνια οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ένα ερωτηματολόγιο γνωστικής αξιολόγησης και ένα ερωτηματολόγιο 144 διαφορετικών τροφίμων και την συχνότητα που αυτά καταναλώνονταν από του συμμετέχοντες. Οι επιστήμονες μελέτησαν πόσο κοντά ήταν η διατροφή των συμμετεχόντων στην Μεσογειακή διατροφή και στην καθημερινή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ελαιόλαδου, ψαριού, πατάτας, σιτηρών ολικής αλέσεων καθώς και μέτριας κατανάλωσης κρασιού. Επίσης, μελετήθηκε η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων όπως τηγανιτά, λευκά σιτηρά, γλυκά, κόκκινο και βιομηχανοποιημένο κρέας, γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά και πίτσα. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν πιο πιστά την Μεσογειακή διατροφή παρουσίασαν και πιο αργή μείωση των γνωστικών τους ικανοτήτων, ενώ οι συμμετέχοντες που εμπεριείχαν περισσότερα ανθυγιεινά τρόφιμα στην διατροφή τους δεν παρουσίασαν τα ίδια οφέλη στις γνωστικές τους ικανότητες που παρέχει η Μεσογειακή διατροφή. Μάλιστα οι επιστήμονες συμπέραναν ότι οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν πιο πιστά την Μεσογειακή διατροφή ήταν κατά μέσο όρο 5,8 χρόνια «νεότεροι» σε σχέση με τους υπόλοιπους, σε ότι αφορά τις γνωστικές τους ικανότητες. Συνεπώς, μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, σιτηρά ολικής αλέσεως, όσπρια, ψάρια και ελαιόλαδο εδραιώνεται για πολλοστή φορά ιδανική για το μυαλό και το σώμα μας, καθώς γινόμαστε μεγαλύτεροι.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil Διαιτολόγος – Dietitian