Πρόκειται για μια έρευνα που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του Tufts της Αμερικής με την συμμετοχή 33.795 παιδιών (περίπου ίδιο αριθμό αγοριών και κοριτσιών) με μέση ηλικία τα 10,7 έτη, από το 1999 μέχρι το 2018. Ενώ τα αποτελέσματα της έρευνας σχετίζονται με τον πληθυσμό της Αμερικής, δεν νομίζω ότι διαφέρουν πολύ με την διατροφική συμπεριφορά των παιδιών των αναπτυγμένων χωρών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι σε μια χρονική περίοδο 19 ετών η κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων στα παιδιά αυξήθηκε από το 61 % στο 67 %. Πιο συγκεκριμένα οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η κατανάλωση έτοιμων και κατεψυγμένων γευμάτων, όπως τα χάμπουργκερ και οι πίτσες, παρουσίασαν την πιο μεγάλη αύξηση από 2,2 % στο 12,9 %. Η δεύτερη μεγαλύτερη κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων στα παιδιά παρατηρήθηκε στα βιομηχανοποιημένα γλυκά, όπως σοκολάτες, κρουασάν και παγωτά, από το 10,6 % στο 12,9 %. Η κατανάλωση φυσικών υγιεινών τροφίμων, όπως φρούτα, λαχανικά και σιτηρά ολικής αλέσεως, μειώθηκε από το 28,8 % στο 23,5 %. Το μόνο θετικό αποτέλεσμα που προέκυψε από την έρευνα είναι ότι η κατανάλωση αναψυκτικών και ζαχαρούχων ποτών μειώθηκε από το 10,8 % στο 5,3 %, λόγω της εντατικής καμπάνιας για την μείωση στην κατανάλωση αυτών των προϊόντων στα παιδιά. Παράγοντες όπως η οικονομική κατάσταση των οικογενειών των παιδιών που συμμετείχαν και το μορφωτικό τους επίπεδο δεν φάνηκε να επηρεάζει τα αποτελέσματα της έρευνας. Είναι πραγματικά ανησυχητικό το γεγονός ότι τα ⅔ της συγκεντρωτικής κατανάλωσης, οργανισμών στο στάδιο της ανάπτυξης, είναι βιομηχανοποιημένα τρόφιμα. Τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα έχουν υψηλή θερμιδική αξία, υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, απλούς υδατάνθρακες και αλάτι, και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη. Επίσης, η αυξημένη κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων έχει συσχετιστεί με παθήσεις όπως η παχυσαρκία, τα καρδιοαγγειακά και η καρκινογένεση. Η χρήση ενισχυτικών γεύσης στα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα προκαλεί εθιστική κατανάλωση και ειδικά σε άτομα της παιδικής ηλικίας, που δεν έχουν την κριτική ικανότητα να απορρίψουν αυτά τα τρόφιμα και να υιοθετήσουν μια καλύτερη διατροφική συμπεριφορά. Είναι πολύ σημαντικό για τους γονείς να προβάλουν αντίσταση στην κατανάλωση αυτών των τροφίμων από τα παιδιά τους και να τα κατευθύνουν σε μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή, θέτοντας στέρεα θεμέλια για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian

Link: JAMA Network