Ιάπωνες επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Χιροσίμα μελέτησαν την σχέση μεταξύ της ταχύτητας που καταναλώνουμε το φαγητό μας και την πιθανότητας εκδήλωσης μεταβολικού συνδρόμου. Μεταβολικό σύνδρομο είναι η συνδυαστική εκδήλωση πολλαπλών παθογενειών όπως είναι η υπέρταση, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, υψηλή χοληστερίνη, υψηλά τριγλυκερίδια και χαμηλή καλή χοληστερίνη, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Οι επιστήμονες μελέτησαν 1083 άτομα (642 άνδρες και 441 γυναίκες) με μια μέση ηλικία 51 ετών για μια χρονική περίοδο 5 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν παρουσιάσει τουλάχιστον 10 αύξηση βάρους από την ηλικία των 20 και ήταν υγιείς στην αρχή της έρευνας. Επίσης, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρία γκρουπ βάση της ταχύτητας με την οποία κατανάλωναν το φαγητό τους, από αυτούς που τρώνε αργά, σε αυτούς που τρώνε φυσιολογικά και σε αυτούς που τρώνε γρήγορα. Τα αποτελέσματα της πενταετούς έρευνας έδειξαν ότι αυτοί που έτρωγαν γρήγορα παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου και «κακής» χοληστερίνης στο αίμα και επίσης παρουσίασαν υψηλότερη αύξηση βάρους σε σχέση με τα άλλα δυο γκρουπ. Σε γενικές γραμμές οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι αυτοί που τρώνε πιο γρήγορα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν μεταβολικό σύνδρομο σε σχέση με αυτούς που τρώνε με μια φυσιολογική ταχύτητα. Όταν γενικά τρώμε γρήγορα δεν δίνουμε αρκετό χρόνο στο σώμα και τον εγκέφαλο να νιώσουν το αίσθημα της πληρότητας με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε περισσότερο φαγητό από αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian
Link: MedicalNewsToday