Στεφανιαία νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν κύριες αιτίες θνησιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ το κάπνισμα, η προχωρημένη ηλικία και η υπέρταση αποτελούν παράγοντες που έχουν συνδεθεί και προκαλούν καρδιοαγγειακά νοσήματα. Η κατανάλωση καφέ παραμένει αμφιλεγόμενη σε ότι αφορά τα καρδιοαγγειακά νοσήματα και παρελθοντικές έρευνες έχουν περιορισμούς έτσι ώστε να μπορούμε να βγάλουμε τελειωτικά αποτελέσματα. Επιστήμονες από διαφορετικά πανεπιστημιακά και ερευνητικά κέντρα της Αμερικής χρησιμοποίησαν 3 διαφορετικές μεγάλες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 21.000 ενήλικες, στην κάθε μια, και είχαν διάρκεια τουλάχιστον 10 έτη. Οι επιστήμονες κατηγοριοποίησαν τους συμμετέχοντες, βάση της δηλωμένης καθημερινής κατανάλωσης καφέ, σε μηδενική κατανάλωση καφέ, σε 1 κούπα καφέ ημερησίως, σε 2 κούπες και 3 κούπες αντίστοιχα. Χρησιμοποιώντας τους πιο εξελιγμένους μεθόδους ανάλυσης οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν μια ή και περισσότερες κούπες καφέ ημερησίως είχαν μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας μακροχρόνια. Στις δύο από τις τρεις μεγάλες μελέτες οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι για κάθε επιπλέον κούπα καφέ ημερησίως μακροχρόνια υπήρχε 5-12 % μειωμένη πιθανότητα εκδήλωσης καρδιακής ανεπάρκειας. Η τρίτη μεγάλη μελέτη έδειξε ότι δεν υπήρχε διαφορά σε αυτούς που δεν πίνουν καθόλου καφέ και αυτούς που καταναλώνουν μόνο μια κούπα, ενώ για αυτούς που καταναλώνουν από 2 και περισσότερες κούπες καφέ ημερησίως παρατηρείται 30 % μείωση στις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιακής ανεπάρκειας. Σε ότι αφορά τον καφέ χωρίς καφεΐνη η μια μεγάλη έρευνα έδειξε ότι αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ η δεύτερη έδειξε ότι δεν παίζει κανένα ρόλο και δεν επηρεάζει. Περαιτέρω μελέτη των ερευνών έδειξε ότι η καφεΐνη είναι αυτή που μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής ανεπάρκειας, αλλά όταν προέρχεται από την κατανάλωση καφέ και δεν έχει καμία σχέση με την καφεΐνη που προέρχεται από άλλες πηγές τροφίμων όπως τα καφεϊνούχα ενεργειακά ποτά, τα καφεϊνούχα αφεψήματα, τα καφεϊνούχα αναψυκτικά ή και η σοκολάτα. Επίσης να τονίσουμε ότι η μελέτη των ερευνών σχετίζονταν με διαφορετικούς τύπους καφέ (εσπρέσο, φίλτρου κ.α.), αλλά όχι σε καφέδες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος (λάτε, φρεντοτσίνο κ.α.). Τέλος οι επιστήμονες επισήμαναν ότι η κατανάλωση καφέ ενισχύει την καρδιακή λειτουργία σε συνάρτηση με μια ισορροπημένη διατροφή και ένα υγιή τρόπο ζωής γενικότερα (αποφυγή καπνίσματος, απώλεια αυξημένου βάρους και φυσική δραστηριότητα), η καφεΐνη είναι απαγορευτική για τους ανήλικους και η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα νευρικότητας και αδυναμίας ύπνου καθώς είναι διεγερτικό.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian
Link: AHAJournals