Νέα δεδομένα προέκυψαν από εκτεταμένη επιδημιολογική έρευνα του πανεπιστημίου Imperial College της Μ. Βρετανίας που ενισχύει τις προηγούμενες έρευνες, που συνδέουν την κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων με την καρκινογένεση. Οι ερευνητές μελέτησαν 200.000 ενήλικες μέσης ηλικίας για μια περίοδο 10 ετών. Οι συμμετέχοντες μελετήθηκαν σε ότι αφορά τις διατροφικές τους συνήθειες και την επίπτωση που αυτές είχαν στην εκδήλωση 34 διαφορετικών τύπων καρκίνου, καθώς και την θνησιμότητα αυτού του πληθυσμού από καρκίνο. Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στην κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων όπως τα ζαχαρούχα ποτά, τα συσκευασμένα αρτοσκευάσματα, τα έτοιμα γεύματα και τα δημητριακά πρωινού, τα οποία είναι φθηνά και πολυδιαφημισμένα, ως πιο υγιεινές επιλογές. Παρ’ όλα αυτά, αυτά τα τρόφιμα εμπεριέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης, λίπους, αλατιού και χημικών ουσιών για να βελτιώσουν το χρώμα, την γεύση, την σύσταση, την υφή και την διάρκεια ζωής του προϊόντος. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η αυξημένη κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητας νοσηρότητας από καρκίνο και ιδιαίτερα καρκίνο των ωοθηκών και εγκεφάλου και αυξημένες πιθανότητες θνησιμότητας από καρκίνο και ιδιαίτερα καρκίνο των ωοθηκών και μαστού. Πιο συγκεκριμένα μια αύξηση κατά 10 % στην κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων προκαλεί 2 % αύξηση στις πιθανότητες εκδήλωσης καρκινογένεσης και 19 % αύξηση στις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου των ωοθηκών. Επίσης, η αύξηση κατά 10 % στην κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων συνδέθηκε με 6 % αύξηση στις πιθανότητες θνησιμότητας από καρκίνο και πιο συγκεκριμένα 16 % αυξημένες πιθανότητες θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού και 30 % αυξημένες πιθανότητες θνησιμότητας από καρκίνο των ωοθηκών. Βλέπουμε ότι είναι αδήριτη ανάγκη να επηρεαστεί ο πληθυσμός και ιδιαίτερα τα χαμηλότερα οικονομικά/κοινωνικά στρώματα για να μειωθεί η κατανάλωση των βιομηχανοποιημένων τροφίμων και να υιοθετήσουν μια διατροφή με υψηλότερη κατανάλωση φυσικών τροφίμων, Δυστυχώς τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα είναι φτηνά, προσιτά και πολυδιαφημισμένα με αποτέλεσμα ο γενικός πληθυσμός να δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση σε αυτά τα τρόφιμα και να αγνοεί την κατανάλωση φυσικών τροφίμων, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία μας.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian

Link: THE LANCET