Μια πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο του Northwestern του Σικάγου μελέτησε τα αποτελέσματα έξι διαφορετικών ερευνών με ένα συγκεντρωτικό αριθμό 29.615 συμμετεχόντων όπου το 45 % ήταν άνδρες, στην αρχή των ερευνών η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 52 έτη, πληροφορίες σε ότι αφορά τις διατροφικές συνήθειες συλλέχτηκαν στην αρχή και οι ερευνητές ακολούθησαν τους συμμετέχοντες για μια μέση χρονική περίοδο 17 ετών, με μέγιστη περίοδο τα 31 έτη. Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Northwestern μελέτησαν συγκεκριμένα την επίδραση που είχε στην καρδιακή υγεία των συμμετεχόντων η κατανάλωση χοληστερίνης και πιο συγκεκριμένα κρόκων αυγών. Μέχρι το 2015 οι διατροφικές οδηγίες στην Αμερική ήταν ότι η μέση ημερήσια κατανάλωση χοληστερίνης δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 300 mg το οποίο είναι σχεδόν ίσο με την ποσότητα χοληστερίνης που παρέχουν 2 μεγάλα αυγά. Βέβαια να τονίσουμε ότι υπάρχουν και άλλες πηγές χοληστερίνης στην διατροφή μας όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά και τα θαλασσινά, αλλά ο κρόκος του αυγού είναι μια από τις κυριότερες πηγές που έχουμε στην διατροφή μας. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι για κάθε επιπλέον 300 mg χοληστερίνης που καταναλώνουμε στην διατροφή μας αυξάνουμε κατά 17 % τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιοαγγειακών παθήσεων και κατά 18 % τις πιθανότητες θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία. Η συγκεντρωτική κατανάλωση λίπους φάνηκε να μην επηρεάζει την έκβαση των αποτελεσμάτων της έρευνας. Τα θετικά της έρευνας είναι ότι το δείγμα ατόμων που συμμετείχαν είχε υψηλή διαφορετικότητα και η περίοδος μελέτης ήταν μακροσκελής, αλλά οι διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων μελετήθηκαν στην αρχή και μια περίοδος 17 με 31 έτη είναι πολύ μεγάλη και οι διατροφικές συνήθειες μπορεί να αλλάξουν. Το γενικό συμπέρασμα πάντως για τους επιστήμονες είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει ελεγχόμενη κατανάλωση χοληστερίνης και δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 300 mg ημερησίως ως κομμάτι μιας γενικότερης ισορροπημένης διατροφής.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian
Link: JAMA Network