Μια νέα έρευνα ήρθε από την Μεγάλη Βρετανία, τα αποτελέσματα της οποίας δείχνουν πως τα θαλάσσια φύκια αποτελούν πιθανώς τη λύση στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, εφόσον μειώνουν την πρόσληψη λίπους από τον οργανισμό πάνω από το 75%.

Πρόσφατα, η ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Νιουκαστλ της Βρετανίας, πρόσθεσε ίνες από φύκια στο ψωμί, για να διαπιστώσει εάν είναι εφικτή η δημιουργία τροφών , οι οποίες, όταν καταναλωθούν, θα βοηθούν στην απώλεια βάρους. Η ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τους καθηγητές πανεπιστημίου Dr Iain Brownlee και Prof Jeff Pearson, ανακάλυψε ότι οι φυτικές ίνες που υπάρχουν σ’ ένα είδος φυκιού, το οποίο είναι κοινό παγκοσμίως και έχει ευρεία εμπορική χρήση, είναι δυνατό να μειώσουν κατά περίπου 75% την απορρόφηση λίπους από τον οργανισμό.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Νιουκαστλ ανακάλυψαν πως το αλγινικό –φυτικές ίνες, οι οποίες βρίσκονται στα θαλάσσια φύκια- σταματάει πιο αποτελεσματικά το σώμα από την απορρόφηση λίπους, απ’ ότι οι περισσότερες θεραπείες κατά της παχυσαρκίας, οι οποίες πωλούνται για την ώρα στα φαρμακεία.

Τι είναι ακριβώς οι φυτικές ίνες;

Οι φυτικές ίνες κατηγοριοποιούνται επιστημονικά ως μια ομάδα υδατανθράκων φυτικής προέλευσης, οι οποίες δεν πέπτονται από το ανθρώπινο έντερο. Για την ακρίβεια, υπάρχει ακόμη μεγάλη σύγχυση σε ότι αφορά τις φυσικές ίνες. Πολλοί θα τις περιέγραφαν ως άπεπτα κατάλοιπα τροφών, δηλαδή το κομμάτι των τροφών που μας διατηρεί υγιείς και είναι ζωτικής σημασίας για το έντερο μας. Και οι δύο εξηγήσεις είναι πραγματικές, όμως η αντίληψη ότι όλες οι ίνες είναι όμοιες και απλά περνάνε μέσα από τον οργανισμό μας, δίχως να έχουν κάποιο αποτέλεσμα, είναι λανθασμένη. Οι ίνες αποτελούνται από μια ευρεία γκάμα διαφορετικών μορίων, με την ονομασία πολυσακχαρίτες. Παρά το γεγονός ότι δεν πέπτονται από το ανθρώπινο έντερο, η κατανάλωση τους επηρεάζει –τόσο άμεσα, όσο και έμμεσα- ένα μεγάλο αριθμό οργανικών λειτουργιών.

Οι Βρετανοί επιστήμονες, με τη χρήση ενός τεχνητού εντέρου, έλεγξαν την αποτελεσματικότητα περισσότερων από 60 διαφορετικών φυσικών ινών, μετρώντας με κάθε θεραπεία το ποσοστό του λίπους που είχε καταναλωθεί και απορροφηθεί από τον οργανισμό. Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας τους, κατά τη διάρκεια της ανοιξιάτικης συνάντησης του Συνδέσμου Αμερικανών Χημικών, που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο, ο Dr Brownlee δήλωσε πως το επόμενο βήμα περιλαμβάνει την πρόσληψη εθελοντών, με σκοπό να μελετήσουν το κατά πόσο τα αποτελέσματα των προτύπων που δημιούργησαν στο εργαστήριο μπορούν να επαναληφθούν το ίδιο αποτελεσματικά και σε ανθρώπους. Επίσης, στην επόμενη φάση αναμένεται να μελετηθεί και το κατά πόσο τέτοιου είδους διατροφικά είδη μπορούν να ενσωματωθούν στην καθημερινή διατροφή των ανθρώπων.

Όπως εξηγεί και ο Dr Brownlee: «Ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν ο έλεγχος και η δοκιμή αυτών των προϊόντων και τα αρχικά αποτελέσματα δείχνουν πως το αλγινικό μειώνει σημαντικά την πέψη του λίπους. Αυτό μας δείχνει πως εάν καταφέρουμε να προσθέσουμε αυτές τις φυσικές ίνες σε κοινά προϊόντα που καταναλώνουμε καθημερινά –όπως το ψωμί, τα μπισκότα και το γιαούρτι- είναι δυνατό να αποφύγουμε την απορρόφηση μέχρι και του 75% του λίπους που περιλαμβάνουν αυτές οι τροφές. Έχουμε ήδη προσθέσει το αλγινικό στο ψωμί και οι αρχικές δοκιμές γεύσης που έγιναν είχαν πάρα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Τώρα, το επόμενο βήμα είναι η διεξαγωγή κλινικών δοκιμών με σκοπό να διαπιστώσουμε πόσο αποτελεσματικές είναι αυτές οι ίνες, όταν καταναλώνονται ως κομμάτι μιας κανονικής διατροφής».

Παράλληλα ο Dr Brownlee δήλωσε: «Υπάρχουν αμέτρητοι ισχυρισμοί για θαυματουργές θεραπείες στην απώλεια βάρους, όμως μόνο σε λίγες περιπτώσεις προσφέρονται στέρεες επιστημονικές αποδείξεις για να υποστηριχθούν αυτοί οι ισχυρισμοί». Τα αλγινικά χρησιμοποιούνται ήδη ευρέως σε χαμηλές ποσότητες στα φαγητά, ως πυκνωτές και σταθεροποιητές τροφών. Όταν, κατά τη διάρκεια κρυφής δοκιμής, προστέθηκαν στο ψωμί, ο Dr Brownlee δήλωσε πως πέτυχαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα απ’ ότι το κοινό λευκό ψωμί, σε ότι αφορά την υφή και τη πλούσια γεύση του. Η παχυσαρκία αποτελεί ένα συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα και όλο και περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να υλοποιήσουν προγράμματα δίαιτας και άσκησης, ώστε να μειώσουν το βάρος τους. Τα αλγινικά δεν προσφέρουν μόνο τη δυνατότητα διαχείρισης του βάρους μας, αλλά, προσθέτοντας τα στη διατροφή μας, μας δίνουν το επιπλέον πλεονέκτημα της συνολικής αύξησης στη κατανάλωση ινών στη διατροφή μας.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD,MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian