Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν την βασικότερη πηγή ασβεστίου στην ανθρώπινη διατροφή, αλλά η ζωική τους προέλευση και η υψηλή τους περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα έχει ως αποτέλεσμα ο Αμερικάνικος Καρδιολογικός Σύλλογος να προτείνει η κατανάλωση τους να μην ξεπερνάει τις τρεις μερίδες ημερησίως και κατά προτίμηση χαμηλών σε λιπαρά για να περιοριστεί η κατανάλωση κορεσμένου λίπους. Μια πρόσφατη έρευνα από το Οντάριο του Καναδά όμως φαίνεται να παρουσιάζει ότι η αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων έχει καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα οι επιστήμονες από τον Καναδά μελέτησαν 136.384 άτομα, ηλικιών μεταξύ 35 με 70, για μια περίοδο 9 περίπου ετών όπου συνέλλεξαν πληροφορίες για την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, γάλα, τυρί και γιαούρτι. Οι επιστήμονες ομαδοποίησαν τους συμμετέχοντες σε 4 κατηγορίες βάση της ημερήσιας κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων, σε αυτούς που δεν κατανάλωναν καθόλου γαλακτοκομικά, σε αυτούς που είχαν 1 μερίδα γαλακτοκομικών προϊόντων ημερησίως, σε αυτούς που κατανάλωναν μια με δυο μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα και τέλος σε αυτούς που είχαν περισσότερες από 2 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα και συγκεκριμένα 3,2 μερίδες γαλακτοκομικών κατά μέσο όρο ημερησίως. Να εξηγήσουμε ότι μια μερίδα γαλακτοκομικών προϊόντων είναι 1 ποτήρι γάλα ή 1 κουπάκι γιαούρτι ή 1 φέτα τυρί του τοστ. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η υψηλότερη κατανάλωση γαλακτοκομικών ήταν συνυφασμένη με χαμηλότερες πιθανότητες θνησιμότητας και χαμηλότερες πιθανότητες νοσηρότητας από καρδιοαγγειακά νοσήματα, εγκεφαλικό και καρδιακές παθήσεις. Επίσης, αυτά τα αποτελέσματα ήταν πιο έντονα σε άτομα τα οποία κατανάλωναν πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα. Η εν λόγω έρευνα όπως και άλλες παρόμοιες δεν μπορούν να εξηγήσουν επαρκώς που οφείλονται αυτά τα αποτελέσματα και γιατί τα πλήρη λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν τόσο θετική επίδραση στην καρδιακή μας λειτουργία. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι δεν πρέπει να αλλάξουν οι οδηγίες ότι οι ενήλικοι πρέπει να καταναλώνουν 2 μερίδες και οι ανήλικοι 3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων ημερησίως και κατά προτίμηση χαμηλά σε λιπαρά, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί από τον επιστημονικό κόσμο για περαιτέρω μελέτη και ίσως επαναπροσδιορισμό των οδηγιών που δίνονται στο κοινό.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian
Link: The Lancet