Το βιομηχανοποιημένο φαγητό παχαίνει, αλλά δεν έχει να κάνει μόνο με τις θερμίδες

Το βιομηχανοποιημένο φαγητό παχαίνει, αλλά δεν έχει να κάνει μόνο με τις θερμίδες

Η έρευνα αυτή είναι μοναδική και δεν έχει γίνει ποτέ κάποια παρόμοια. Είναι γνωστό μέσα από έρευνες σε ζώα και μελέτες χιλιάδων ανθρώπων ότι τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης παχυσαρκίας, καρκίνου, αυτοάνοσων παθήσεων και γενικότερα θνησιμότητας, δυστυχώς όμως χώρες όπως η Αμερική το 57,9 % των θερμίδων που καταναλώνει στην καθημερινότητα του ο μέσος άνθρωπος προέρχεται από βιομηχανοποιημένα τρόφιμα. Βιομηχανοποιημένα τρόφιμά λέμε τα αναψυκτικά, τα συσκευασμένα σνακ, τα κατεψυγμένα γεύματα και γενικότερα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε προσθετικά και ενισχυτικά γεύσης. Επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Ασθενειών στο Βηθεσδά της Αμερικής μελέτησαν 10 άνδρες και 10 γυναίκες που έζησαν για 28 μέρες σε ένα ερευνητικό κέντρο. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες, η πρώτη ομάδα κατανάλωνε για 2 εβδομάδες βιομηχανοποιημένη τροφή ενώ η δεύτερη φυσική τροφή, τις επόμενες 2 εβδομάδες οι συμμετέχοντες μπορούσαν να καταναλώσουν ελεύθερα βιομηχανοποιημένα και μη τρόφιμα. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν 3 γεύματα την ημέρα και μπορούσαν να καταναλώνουν σνακ και νερό ελεύθερα. Επίσης, μπορούσαν να καταναλώσουν όσο φαγητό ήθελαν κατά τα κύρια γεύματα τους. Οι επιστήμονες επίσης πρόσεξαν οι δυο διαφορετικές διατροφές να παρέχουν ανάλογη ποσότητα στοιχείων όπως ζάχαρη, λίπος, υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και αλάτι, με την λογική ότι δεν θα παρατηρηθεί διαφορά στην κατανάλωση μεταξύ των δυο γκρουπ των συμμετεχόντων. Όταν ανάλυσαν τα αποτελέσματα όμως παρατήρησαν ότι το γκρουπ κατανάλωσης των βιομηχανοποιημένων τροφίμων κατά μέσο όρο κατανάλωσε 508 θερμίδες περισσότερες ημερησίως και αύξησαν το βάρος τους κατά μέσο όρο 1 κιλό σε 2 εβδομάδες, σε σχέση με το γκρουπ που ακολουθούσε διατροφή με φυσικά τρόφιμα και στην ίδια χρονική περίοδο έχασαν κατά μέσο όρο 1 κιλό. Επίσης, το γκρουπ που κατανάλωνε φυσικά τρόφιμα παρουσίασε αύξηση σε μια ορμόνη (YY gut hormone peptide) η οποία μειώνει την όρεξη, σε σχέση με το γκρουπ των ατόμων που κατανάλωνε βιομηχανοποιημένα τρόφιμα. Ενώ μπορεί πολλοί παράγοντες να προκάλεσαν την αυξημένη κατανάλωση στο γκρουπ των βιομηχανοποιημένων τροφίμων, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το εν λόγω γκρουπ εκδήλωσε αυξημένη ταχύτητα στην κατανάλωση φαγητού και πιο συγκεκριμένα κατανάλωναν επιπλέον 17 θερμίδες ή 7,4 γραμμάρια φαγητού ανά λεπτό, σε σχέση με το γκρουπ που κατανάλωνε φυσική τροφή. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η υφή και οι αισθητικές ιδιότητες των βιομηχανοποιημένων τροφίμων προκαλούν την υπερκατανάλωση μη δίνοντας επαρκή χρόνο στον εγκέφαλο μας να βιώσει το αίσθημα του κορεσμού από την κατανάλωση φαγητού. Όπως ανέφερα και στην αρχή η εν λόγω έρευνα είναι μεν μικρή αλλά είναι μοναδική και δεν έχει γίνει ποτέ κάτι παρόμοιο, αλλά το σίγουρο είναι ότι η αυξημένη κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην υγεία μας και στο βάρος μας και ακόμα μια έρευνα μας το αποδεικνύει.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος-Ερευνητής

Link: Cell Metabolism

By | 2019-07-08T06:12:56+00:00 Ιούλιος 8th, 2019|Άρθρα Διαιτολογίας, Κοινωνία και Διατροφή, Παχυσαρκία, Υγιεινή Διατροφή|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το βιομηχανοποιημένο φαγητό παχαίνει, αλλά δεν έχει να κάνει μόνο με τις θερμίδες
Καραγιάννης Νίκόλαος BSc, SRD, MPhil Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής