Τοξίκωση από υπερβολική κατανάλωση νερού. Πότε είναι υπερβολικό.

Τοξίκωση από υπερβολική κατανάλωση νερού. Πότε είναι υπερβολικό.

Το νερό είναι αναπόσπαστο στοιχείο του ανθρωπίνου σώματος και λόγω των καθημερινών απωλειών από το σώμα με την μορφή του ιδρώτα, της ούρησης και της αναπνοής η αναπλήρωση αυτού είναι αδήριτη ανάγκη. Ελλιπής κατανάλωση νερού οδηγεί σε κόπωση, ιλίγγους και μυϊκές κράμπες, ενώ η υπερβολική κατανάλωση αυτού οδηγεί σε δηλητηρίαση ή τοξίκωση από το νερό. Αυτή η υπερβολική εναπόθεση νερού στο αίμα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του νατρίου στο αίμα (το φαινόμενο της υπονατριαιμίας), το οποίο στο οργανισμό ισορροπεί τα υγρά μέσα και έξω από τα κύτταρα μας. Αυτή η πτώση του νατρίου στο αίμα προκαλεί την μετακίνηση του νερού στο εσωτερικό των κυττάρων με αποτέλεσμα αυτά να αρχίσουν να πρήζονται, με θανατηφόρες επιπτώσεις ιδικά στα εγκεφαλικά κύτταρα. Οι πιθανότητες τοξίκωσης με την κατανάλωση νερού είναι μεγαλύτερες όταν μεγάλη ποσότητα νερού καταναλώνεται σε μικρή χρονική περίοδο και τα νεφρά αδυνατούν να προλάβουν να το αποβάλουν μέσω της ούρησης. Πιο συγκεκριμένα τα νεφρά μπορούν να αποβάλουν 20-28 λίτρα νερού την ημέρα και το πολύ 0,8-1 λίτρο την ώρα. Περιπτώσεις τοξίκωσης από νερό έχουν αναφερθεί σε στρατιώτες σε εμπόλεμη κατάσταση, αθλητές αντοχής και ψυχιατρικούς ασθενείς. Δεν υπάρχουν οριστικοποιημένοι κανόνες σε ότι αφορά την επαρκή κατανάλωση νερού για τον άνθρωπο και παράγοντες όπως το σωματικό βάρος, η περιβαντολογική θερμοκρασία και η δραστηριότητα επηρεάζουν τις ανάγκες μας για νερό. Υπολογίζεται ότι ο μέσος άνδρας χρειάζεται περίπου 3,7 λίτρα υγρά και η μέση γυναίκα 2,7 λίτρα υγρά ημερησίως συμπεριλαμβανομένου όλων των υγρών ροφημάτων και των τροφίμων. Πολλοί επιλέγουν τον κανόνα του να καταναλώνουν 8 με 10 ποτήρια νερό την ημέρα αλλά αυτό δεν είναι ένας κανόνας που έχει προκύψει από επιστημονικές μελέτες. Το καλύτερο είναι να πίνουμε νερό όταν διψάμε και να ελέγχουμε το χρώμα των ούρων μας να είναι ανοιχτόχρωμα κατά την διάρκεια της ημέρας, που υποδηλώνει επαρκή κατανάλωση υγρών.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD,MPhil

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος-Ερευνητής

By | 2017-08-04T06:50:26+00:00 Αύγουστος 4th, 2017|Άρθρα Διαιτολογίας, Άσκηση και Διατροφή, Κλινική Διαιτολογία, Υγιεινή Διατροφή|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τοξίκωση από υπερβολική κατανάλωση νερού. Πότε είναι υπερβολικό.

Καραγιάννης Νίκόλαος BSc, SRD, MPhil
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής