Τα ζαχαρούχα ποτά επηρεάζουν το προφίλ των λιπιδίων στο αίμα

Τα ζαχαρούχα ποτά επηρεάζουν το προφίλ των λιπιδίων στο αίμα

Πληθώρα παρελθοντικών ερευνών έχουν παρουσιάσει ότι ροφήματα με προσθήκη ζάχαρης, όπως τα αναψυκτικά, τα αθλητικά ποτά και τα ροφήματα με προσθήκη χυμών, αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιοαγγειακών νοσημάτων. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Tufts της Βοστόνης θέλησαν να μελετήσουν την επίδραση που έχει η κατανάλωση ζαχαρούχων ροφημάτων στο προφίλ των λιπιδίων στο αίμα και αν αυτό αποτελεί την αιτία που η κατανάλωση αυτών αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιοαγγειακών παθήσεων. Οι επιστήμονες μελέτησαν ένα συγκεντρωτικό αριθμό 5.924 συμμετεχόντων για μια περίοδο δωδεκάμισι ετών. Πιο συγκεκριμένα οι επιστήμονες μελέτησαν την κατανάλωση ζαχαρούχων ροφημάτων, όπως αναψυκτικά, αθλητικά ποτά, ροφήματα με πρόσθετους χυμούς, καφέ και τσάι με πρόσθετη ζάχαρη, ποσότητας 330 ml, μελέτησαν την κατανάλωση ροφημάτων με φυσικές και τεχνικές γλυκαντικές ουσίες, τύπου diet & light, ποσότητας 330 ml, και 100 % φυσικούς χυμούς, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, ποσότητας 230 ml. Οι συμμετέχοντες ομαδοποιήθηκαν σε πέντε διαφορετικές ομάδες βάση της συνήθης κατανάλωσης τους, από αυτούς που είχαν την χαμηλότερη κατανάλωση, λιγότερο από ένα ρόφημα τον μήνα, μέχρι αυτούς που είχαν την υψηλότερη κατανάλωση, περισσότερο από ένα ρόφημα ημερησίως. Σε ότι αφορά τα ζαχαρούχα ροφήματα, οι συμμετέχοντες που δήλωσαν την υψηλότερη κατανάλωση, παρουσίασαν κατά 53 % υψηλότερα ποσοστά τριγλυκεριδίων στο αίμα και κατά 98 % χαμηλότερα επίπεδα την HDL χοληστερίνης (καλή χοληστερίνη) σε σχέση με τους συμμετέχοντες που δήλωσαν την χαμηλότερη κατανάλωση. Σε ότι αφορά τα ροφήματα τύπου diet & light, οι συμμετέχοντες με την υψηλή κατανάλωση δεν παρουσίασαν ιδιαίτερες διαφορές σε σχέση με τους συμμετέχοντες που δήλωσαν την χαμηλότερη κατανάλωση. Τα αποτελέσματα από την κατανάλωση 100 % φυσικών χυμών ήταν ανάλογα με τα αποτελέσματα που παρουσίασε η κατανάλωση ροφημάτων τύπου diet & light, αλλά οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι θα πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα προτού οδηγηθούμε σε τελειωτικά συμπεράσματα. Βλέπουμε ότι η κατανάλωση ζαχαρούχων ροφημάτων επηρεάζει αρνητικά το προφίλ των λιπιδίων στο αίμα και αποτελεί αδήριτη ανάγκη ο περιορισμός στην κατανάλωση αυτών. Το γεγονός ότι τα ροφήματα τύπου diet & light δεν παρουσίασαν κάποια αρνητική επίπτωση στα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα δεν συνεπάγεται ότι είναι ασφαλή για συχνή κατανάλωση και αναμφισβήτητα μπορεί να προκαλέσουν άλλα προβλήματα υγείας πέρα από το καρδιοαγγειακό σύστημα. Το νερό αποτελεί το κορυφαίο και πιο απαραίτητο ρόφημα για την υγεία και την πρόληψη.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος-Ερευνητής

Link: JAMA

By | 2020-05-30T06:25:57+00:00 30 Μαΐου, 2020|Άρθρα Διαιτολογίας, Κλινική Διαιτολογία, Υγιεινή Διατροφή|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τα ζαχαρούχα ποτά επηρεάζουν το προφίλ των λιπιδίων στο αίμα
Καραγιάννης Νίκόλαος BSc, SRD, MPhil Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής
Αρέσει σε %d bloggers: