Τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα επηρεάζουν την επιτυχημένη έκβαση των θεραπειών γονιμότητας

Τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα επηρεάζουν την επιτυχημένη έκβαση των θεραπειών γονιμότητας

Μια πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο του Μπέρμινχαμ της Μ. Βρετανίας έδειξε ότι υπάρχει συσχετισμός μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης D και της επιτυχίας των θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η βιταμίνη D παράγεται από την επίδραση του ηλίου στο δέρμα και άτομα που ζουν σε μέρη με χαμηλή ηλιοφάνεια ή έχουν σκουρόχρωμο δέρμα είναι πιο επιρρεπή στο να παρουσιάσουν ανεπαρκείς ποσότητες βιταμίνης D στο αίμα. Παράλληλα, θεωρείται ότι υπάρχει συσχετισμός μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης D και της επιτυχίας των θεραπειών γονιμότητας, οι οποίες στην Αμερική έχουν 13 – 43 % πιθανότητα να είναι επιτυχείς στα καλύτερα κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Πιο συγκεκριμένα έχει βρεθεί ότι στο ενδομήτριο των γυναικών υπάρχουν υποδοχείς και ένζυμα της βιταμίνης D. Βάση αυτών των συσχετισμών οι επιστήμονες μελέτησαν 11 έρευνες όπου συμμετείχαν 2700 γυναίκες και ακολούθησαν θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης έδειξαν ότι γυναίκες με επαρκή ποσότητα βιταμίνης D στην αρχή της θεραπείας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είχαν 33 % μεγαλύτερες πιθανότητες να γεννήσουν σε σχέση με γυναίκες που είχαν ελλιπή ποσότητα βιταμίνης D στο αίμα στην αρχή της θεραπείας. Επίσης, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι μόνο το 26 % των γυναικών είχαν επαρκή ποσότητα βιταμίνης D στο αίμα και το 45 % αυτών παρουσίασαν ελλιπή ποσότητα βιταμίνης D. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες για να ποσοτικοποιηθεί η επαρκή ποσότητα βιταμίνης D που απαιτείται να έχει μια γυναίκα στο αίμα για να έχει αυξημένες πιθανότητες μιας επιτυχημένης θεραπείας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Συνεπώς προτού αρχίσουμε να καταναλώνουμε αλόγιστα συμπληρώματα βιταμινών D, που μπορεί να δημιουργήσουν ανεπιθύμητες επιδράσεις, καλό θα ήταν απλά να αυξήσουμε την κατανάλωση διατροφικών προϊόντων που περιέχουν βιταμίνη D, όπως είναι οι σαρδέλες, το σκουμπρί, το αυγό και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος-Ερευνητής

 

Link: MedicalNewsToday

By | 2017-12-15T11:52:00+00:00 Δεκέμβριος 16th, 2017|Άρθρα Διαιτολογίας, Εγκυμοσύνη / Θηλασμός, Κλινική Διαιτολογία, Υγιεινή Διατροφή|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα επηρεάζουν την επιτυχημένη έκβαση των θεραπειών γονιμότητας
Καραγιάννης Νίκόλαος BSc, SRD, MPhil Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής