Ριζότο με παντζάρια

Ριζότο με παντζάρια

Τα παντζάρια είναι η εποχή τους και σίγουρα αυτό το γευστικό ριζότο να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς

 

Ριζότο με παντζάρια (Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε νερό και ρίχνουμε ζωμό κοτόπουλο και το βάζουμε πάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί ο κύβος. Σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε έτοιμα βρασμένα παντζάρια τα σουρώνουμε σε ένα σουρωτήρι το οποίο έχουμε βάλει πάνω από ένα μπολ. Το κάνουμε αυτό ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα ζουμιά του παντζαριού. Παίρνουμε τα μισά από τα παντζάρια και τα βάζουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια. Προσθέτουμε με μια κουτάλα λίγο ζωμό μέσα στο πολύμηχάνημα με τα παντζάρια και το χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να πάρουμε έναν αραιό πουρέ και να μην έχει καθόλου κομμάτια παντζαριού. Και όπως είναι όλος ο πουρές τον προσθέτουμε μετά στην κατσαρόλα με τον ζωμό. Έπειτα κλείνουμε τη φωτιά γιατί δε θέλουμε να βράσει άλλο ο ζωμός αλλά να ζεσταθεί και να διαλυθεί ο κύβος. Τα υπόλοιπα παντζάρια τα κόβουμε σε κύβους και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Παίρνουμε μια βαθιά κατσαρόλα και τη βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε μέσα ελάχιστο ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι και λίγα φύλλα θυμάρι ψιλοκομμένα. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μια πρέζα ζάχαρη. Ανακατεύουμε συχνά μέχρι να καραμελώσει καλά το κρεμμύδι και να μην κολλήσει στην κατσαρόλα. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι και το σοτάρουμε ανακατεύοντας το με μια σπάτουλα μέχρι να γίνει ελαφριά διάφανο. Μόλις συμβεί αυτό, σβήνουμε με κόκκινο κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε λίγο ζωμό. Ανακατεύουμε συνεχώς προσέχοντας να μην κολλήσει το ρύζι στον πάτο της κατσαρόλας. Μόλις το ριζότο ‘’πιει’’ όλη την υγρασία προσθέτουμε λίγο ακόμα ζωμό. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο ζωμός και το ρύζι να είναι έτοιμο. Καλό θα ήταν το ρύζι να κρατάει λίγο και να μην είναι τελείως βρασμένο. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε τριμμένο τυρί χαμηλών λιπαρών και ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε ξανά μέχρι να δέσει τελείως το ριζότο. Τέλος προσθέτουμε τα παντζάρια που είχαμε κόψει σε κύβους και ανακατεύουμε απαλά), συνοδεύουμε με σαλάτα εποχής για ένα ισορροπημένο γεύμα

Καλή σας όρεξη

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος-Ερευνητής

By | 2017-11-08T12:06:34+00:00 Νοεμβρίου 10th, 2017|Άρθρα Διαιτολογίας, Συνταγές|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ριζότο με παντζάρια

Καραγιάννης Νίκόλαος BSc, SRD, MPhil
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής