Πως η κατανάλωση ενός λιπαρού γεύματος προκαλεί καρδιοπάθεια.

Πως η κατανάλωση ενός λιπαρού γεύματος προκαλεί καρδιοπάθεια.

Μια πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιου της Augusta στη Georgia της Αμερικής έδειξε ότι υπάρχει άμεση επίπτωση στις αρτηρίες υγιών ατόμων με την κατανάλωση ενός μόνο λιπαρού γεύματος. Είναι γνωστό ότι μια λιπαρή διατροφή προκαλεί αύξηση στα επίπεδα χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων και αρτηριοσκλήρυνσης που αποτελούν υψηλούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιοαγγειακών προβλημάτων. Οι επιστήμονες όμως από το πανεπιστήμιο της Augusta θέλησαν να δούνε την άμεση επίδραση ενός και μόνο λιπαρού γεύματος. Στην έρευνα συμμετείχαν 10 υγιείς άνδρες οι οποίοι γυμνάζονταν συχνά και είχαν φυσιολογικά επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 2 γκρουπ, όπου το ένα γκρουπ κατανάλωσε ένα milkshake με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, ενώ το άλλο γκρουπ των συμμετεχόντων κατανάλωσε ένα γεύμα ανάλογης θερμιδικής αξίας αλλά χαμηλό σε λιπαρά. Μέτα την κατανάλωση των γευμάτων από τους συμμετέχοντες και 4 ώρες μετά οι επιστήμονες συνέλλεξαν δείγματα αίματος. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν το λιπαρό γεύμα παρουσίασαν ακίδες στην επιφάνεια των ερυθρών του κυττάρων και αυξημένη ποσότητα ενός ενζύμου (μυελοπεροξειδάση) στο αίμα τους. Οι ακίδες στα ερυθρά αιμοσφαίρια προκαλούν καταστροφή στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα να βάζουν βάσης για την εκδήλωση αρτηριοσκλήρωσης, ενώ το εν λόγω ένζυμο μειώνει την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων και λειτουργεί καταστρεπτικά προς την HDL (καλή χοληστερίνη). Βλέπουμε λοιπόν πως η κατανάλωση ενός και μόνο λιπαρού γεύματος έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των αιμοφόρων μας αγγείων και συνεπώς η πιο συχνή κατανάλωση λιπαρών γευμάτων θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην καρδιακή μας λειτουργία.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος-Ερευνητής

By | 2018-05-03T09:56:13+00:00 Μάιος 5th, 2018|Άρθρα Διαιτολογίας, Κλινική Διαιτολογία, Υγιεινή Διατροφή|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πως η κατανάλωση ενός λιπαρού γεύματος προκαλεί καρδιοπάθεια.
Καραγιάννης Νίκόλαος BSc, SRD, MPhil Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής