Λοίμωξη από κορονοϊό και βιταμίνη D συνδέονται: νέα έρευνα

Λοίμωξη από κορονοϊό και βιταμίνη D συνδέονται: νέα έρευνα

Πρόσφατη έρευνα από το ιατρικό κέντρο του πανεπιστημίου του Σικάγου της Αμερικής έδειξε ότι άτομα τα οποία παρουσιάζουν ανεπάρκεια στα επίπεδα βιταμίνης D έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από κορονοϊό. Πιο συγκεκριμένα μελετήθηκαν 489 ασθενείς οι οποίοι είχαν εξεταστεί αιματολογικά για επάρκεια βιταμίνης D και μέσα στους επόμενους 12 το πολύ μήνες εξετάστηκαν για κορονοϊό. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι ασθενείς που παρουσίασαν ανεπάρκεια βιταμίνης D και δεν έλαβαν συμπληρωματική αγωγή για την αντιμετώπιση της είχαν τις διπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν από κορονοϊό σε σχέση με τους ασθενής που παρουσίασαν επάρκεια βιταμίνης D. Είναι γνωστό ότι η δράση της βιταμίνης D σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα και η έλλειψη αυτής στο παρελθόν έχει συνδεθεί με αυξημένες πιθανότητες λοιμώξεων του αναπνευστικού. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξουν περαιτέρω έρευνες που να μελετούν την επίδραση της βιταμίνης D τόσο στην μείωση των πιθανοτήτων λοίμωξης από κορονοϊό, όσο και στην μείωση των συμπτωμάτων των πασχόντων από κορονοϊό. Διατροφικά μπορούμε να ενισχύσουμε την κατανάλωση της βιταμίνης D αυξάνοντας την κατανάλωση τροφίμων όπως τα λιπαρά ψάρια, το μοσχαρίσιο συκώτι, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, τα μανιτάρια, το τόφου.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος-Ερευνητής

Link: JAMA Network

By | 2020-09-12T05:59:30+00:00 12 Σεπτεμβρίου, 2020|Άρθρα Διαιτολογίας, Κλινική Διαιτολογία|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Λοίμωξη από κορονοϊό και βιταμίνη D συνδέονται: νέα έρευνα
Καραγιάννης Νίκόλαος BSc, SRD, MPhil Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής
Αρέσει σε %d bloggers: