Κόκκινο κρέας και καρδιακή λειτουργία

Κόκκινο κρέας και καρδιακή λειτουργία

Μέχρι πρότινος ήταν γνωστό ότι η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κατά επέκταση κορεσμένου λίπους, είχε πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην καρδιακή μας υγεία. Πολλές όμως πρόσφατες έρευνες έχουν επικεντρωθεί σε μια χημική ουσία που ονομάζεται Ν -οξείδιο τριμεθυλαμίνης (TMAO) και δημιουργείται από τα βακτήρια τα οποία φιλοξενούμαι στο έντερο μας από ουσίες οι οποίες βρίσκονται σε ποσότητα στο κόκκινο κρέας. Μέσα από έρευνες οι οποίες έχουν γίνει φαίνεται ότι η ουσία ΤΜΑΟ αυξάνει την εναπόθεση χοληστερίνης στα κύτταρα των αρτηριακών τοιχωμάτων ενώ παράλληλα αυξάνει τα επίπεδα θρομβογένεσης αλληλεπιδρώντας με τα αιμοπετάλια. Επιστήμονες από το Cleveland της Αμερικής αρχικά ανέπτυξαν ένα απλό και έγκυρο αιματολογικό τεστ για την ποσοτικοποίηση των επιπέδων της ΤΜΑΟ και στην συνέχεια μελέτησαν 113 υγιείς άνδρες και γυναίκες εθελοντές τους οποίους χώρισαν σε 3 γκρουπ. Το πρώτο γκρουπ κατανάλωνε για ένα μήνα καθημερινά περίπου στα 250 γραμμάρια κόκκινου κρέατος, το δεύτερο λευκό κρέας και το τρίτο στήριξε την διατροφή του σε φυτικές πηγές πρωτεϊνών. Το γκρουπ των ατόμων που κατανάλωνε καθημερινά το κόκκινο κρέας παρουσίασε τριπλασιασμό των επιπέδων ΤΜΑΟ στο αίμα σε σχέση με τα άλλα δυο γκρουπ μελέτης. Ανάλογα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν ακόμα και όταν οι μισοί από τους συμμετέχοντες ακολούθησαν ανάλογες διατροφές αλλά με μεγαλύτερη κατανάλωση λίπους, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα επίπεδα της ΤΜΑΟ στο αίμα δεν σχετίζονται με την συγκεντρωτική κατανάλωση λίπους. Οι επιστήμονες σε αυτή την φάση αναπτύσσουν φάρμακα τα οποία στοχεύουν στην μείωση των επιπέδων ΤΜΑΟ στο αίμα έτσι ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες αρτηριοσκλήρυνσης και θρομβογένεσης. Άλλη μια έρευνα λοιπόν που μας δείχνει την αρνητική επίπτωση που έχει στην καρδιακή μας υγεία η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Είναι σημαντικό να μην καταναλώνεται περισσότερο από μια φορά την εβδομάδα και σε μικρές ποσότητες.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος-Ερευνητής

Link: Oxford Academic

By | 2019-02-01T12:51:00+00:00 Φεβρουάριος 2nd, 2019|Άρθρα Διαιτολογίας, Κλινική Διαιτολογία, Υγιεινή Διατροφή|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κόκκινο κρέας και καρδιακή λειτουργία
Καραγιάννης Νίκόλαος BSc, SRD, MPhil Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής