Ο καρκίνος του μαστού συγκαταλέγεται στους πιο κοινούς τύπους καρκίνου. Εάν ο καρκίνος περιορίζεται μόνο στο στήθος το 99 % των περιστατικών που θα θεραπευτεί έγκαιρα θα έχει τουλάχιστον 5 χρόνια ζωής χωρίς να εμφανίσει κάποια άλλη μορφή καρκινογένεσης, εάν έχει επεκταθεί και στους λεμφαδένες τότε το 85 % των περιστατικών έχουν 5 χρόνια ζωής χωρίς να εμφανιστεί κάποια άλλη μορφή καρκινογένεσης, εάν όμως έχει δώσει μεταστάσεις και σε άλλους ιστούς το ποσοστό μειώνεται στο 27 %. Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει είναι η παχυσαρκία, καθώς παχύσαρκες γυναίκες που θεραπεύτηκαν από καρκίνο του μαστού έχουν 35 – 40 % πιθανότητες να επανεμφανίσουν καρκινογένεση. Επιστήμονες από την Καλιφόρνια μελέτησαν 48.835 εμμηνοπαυσιακές γυναίκες από το 1993 έως το 1998 που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού. Οι 19.541 γυναίκες από τον συγκεντρωτικό αριθμό των γυναικών που μελετήθηκαν μετά την διάγνωση μείωσαν την συγκεντρωτική κατανάλωση λίπους κατά 20 % και αύξησαν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ενώ οι υπόλοιπες 29.294 γυναίκες διατήρησαν την συνήθη διατροφή τους. Ύστερα από 8,5 χρόνια μελετών και 11,5 αναλύσεων οι επιστήμονες κατέληξαν ότι οι γυναίκες που υιοθέτησαν χαμηλότερη κατανάλωση λίπους στην διατροφή τους παρουσίασαν 82 % πιθανότητες να παραμείνουν υγιείς και 10 χρόνια μετά την διάγνωση του καρκίνου του μαστού, ενώ οι υπόλοιπες γυναίκες είχαν μόνο 78 % πιθανότητες να παραμείνουν υγιείς. Επίσης, στο γκρουπ των γυναικών που μείωσαν το λίπος τους παρατηρήθηκαν λιγότεροι θάνατοι (68 περιστατικά) σε σχέση με το άλλο γκρουπ που παρουσίασαν πολύ υψηλότερο αριθμό θανάτων (120 περιστατικά). Βλέπουμε λοιπόν ότι μια διατροφή χαμηλή σε λίπος και υψηλή σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να έχει καταλυτική επίδραση στην έκβαση ενός τόσο κοινού τύπου καρκινογένεσης.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian

 

Link: MedicalNewsToday