Η χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων είναι επικίνδυνη και πρέπει να αποφεύγεται

Η χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων είναι επικίνδυνη και πρέπει να αποφεύγεται

Επιστήμονες από το ιατρικό πανεπιστήμιο του Lodz της Πολωνίας εκτέλεσαν μια τεράστια επιδημιολογική έρευνα για να κατανοήσουν τα μακροχρόνια αποτελέσματα μιας διατροφής χαμηλή σε υδατάνθρακες, κοινώς των πρωτεϊνικών διατροφών. Οι υδατάνθρακες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής των περισσοτέρων οργανισμών στον πλανήτη και αποτελεί κύρια πηγή ενέργειας. Σε πρώτη φάση οι επιστήμονες μελέτησαν την διατροφή 24.825 ατόμων με μέση ηλικία τα 47,6 έτη για μια περίοδο 6,4 χρόνων. Οι επιστήμονες συνέλεξαν πληροφορίες για την μέση κατανάλωση υδατανθράκων που είχαν στην διατροφή τους και τους κατηγοριοποίησαν σε 4 ομάδες, από την χαμηλότερη στην υψηλότερη κατανάλωση, και επίσης τους κατηγοριοποίησαν σε παχύσαρκους και φυσιολογικού βάρους, ενώ τα αποτελέσματα τους αναλύθηκαν για να προκύψει η πιθανότητα νοσηρότητας ή θνησιμότητας βάση της γενικούς τους κατανάλωσης σε υδατάνθρακες. Σε δεύτερη φάση οι επιστήμονες μελέτησαν ένα ακόμα μεγαλύτερο δείγμα 450.000 ατόμων για μια περίοδο 15,6 ετών, ακολουθώντας ανάλογη μεθοδολογία. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης έδειξαν ότι η ομάδα με την χαμηλότερη κατανάλωση υδατανθράκων είχαν 32 % περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με την ομάδα που παρουσίασε την υψηλότερη κατανάλωση υδατανθράκων. Επίσης, η ομάδα με την χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων είχε 51 % περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει από καρδιοαγγειακά προβλήματα, 50 % περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει από εγκεφαλικές ασθένειες και 35 % περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει από καρκίνο. Αυτά τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα εμφανή στους πιο ηλικιωμένους και αδύνατους συμμετέχοντες της ομάδας με την χαμηλότερη κατανάλωση υδατανθράκων. Βλέπουμε λοιπόν άλλη μια πολύ μεγάλη και σημαντική έρευνα που αναδεικνύει την επικινδυνότητα της μακροχρόνιας χαμηλής κατανάλωσης υδατανθράκων. Τόσο το κοινό όσο και οι επιστήμονες υγείας πρέπει να αποφεύγουν τις πρωτεϊνικές δίαιτες και να αναζητούν πιο ισορροπημένους μεθόδους αδυνατίσματος ή διατήρησης χαμηλής σωματικής μάζας.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος-Ερευνητής

Link: MedicalNewsToday

By | 2018-09-06T11:13:41+00:00 Σεπτέμβριος 8th, 2018|Άρθρα Διαιτολογίας, Δίαιτες, Κλινική Διαιτολογία, Παχυσαρκία, Υγιεινή Διατροφή|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων είναι επικίνδυνη και πρέπει να αποφεύγεται
Καραγιάννης Νίκόλαος BSc, SRD, MPhil Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής