Μια πρόσφατη έρευνα από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Johns Hopkins της Βαλτιμόρης στην Αμερική έδειξε ότι μια υγιεινή διατροφή χαμηλή σε αλάτι μπορεί να έχει εξίσου καλή επίδραση σε υπερτασικούς ασθενείς όσο η αντιυπερτασική φαρμακευτική θεραπεία. Αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι γνωστό ότι αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιοαγγειακών παθήσεων, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Σίγουρα σωστή διατροφή και άσκηση μπορούν να βελτιώσουν την αυξημένη αρτηριακή πίεση αλλά πολλές φορές η χρήση αντιυπερτασικών φαρμάκων είναι αναπόφευκτη. Στην εν λόγω έρευνα συμμετείχαν 412 ενήλικες ηλικιών μεταξύ 23 και 76 ετών οι οποίοι χωρίστηκαν σε 4 γκρουπ βάσει της αρτηριακής τους πίεσης, από χαμηλότερη σε υψηλότερη, που παρουσίασαν στην αρχή της έρευνας και κανένας δεν έπαιρνε αντιυπερτασική θεραπεία. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν περεταίρω σε 2 γκρουπ όπου το ένα γκρουπ για 12 εβδομάδες κατανάλωνε μια τυπική διατροφή ενώ το άλλο κατανάλωνε την διατροφή DASH, που είναι μια διατροφή υψηλή σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, όσπρια, ψάρι, πουλερικά, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά και σιτηρά ολικής αλέσεως με ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση κορεσμένου (ζωικού) λίπους και ζάχαρης. Στις 4 από τις 12 εβδομάδες της έρευνας οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 3 γκρουπ βάσει της ποσότητας του αλατιού που εμπεριείχε η διατροφή τους, χαμηλή, μέτρια και υψηλή. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η διατροφή DASH σε συνδυασμό με την χαμηλή κατανάλωση αλατιού προώθησαν την αποτελεσματικότερη μείωση στην αρτηριακή πίεση και μάλιστα όσο υψηλότερη ήταν η πίεση των συμμετεχόντων στην αρχή της έρευνας τόσο εντονότερη η μείωση αυτής στο τέλος των 12 εβδομάδων. Βλέπουμε λοιπόν ότι η διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο στους υπερτασικούς ασθενείς και μια διατροφή υψηλή σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες και χαμηλή σε κορεσμένο λίπος, ζάχαρη και αλάτι μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της αντιυπερτασικής θεραπείας.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian

 

Link: MedicalNewsToday