Η μείωση στην κατανάλωση του φαγητού δεν αποτελεί τον καλύτερο τρόπο απώλειας βάρους

Η μείωση στην κατανάλωση του φαγητού δεν αποτελεί τον καλύτερο τρόπο απώλειας βάρους

Μια πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας έδειξε ότι έχει περισσότερη σημασία το τι τρώμε παρά το πόσο τρώμε σε ότι αφορά την θερμιδική κατανάλωση. Οι επιστήμονες από το εν λόγω πανεπιστήμιο έκαναν στο παρελθόν σχετικές έρευνες για να δουν πως επιλέγουμε την ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσουμε, εκπαιδεύοντας κάποιους στο πώς να συγκεκριμενοποιούν την ποσότητα του φαγητού τους. Σε αυτή την έρευνα θέλησαν να δουν αυτούς που δεν έχουν εκπαιδευτεί στην ποσοτικοποίηση του φαγητού πως θα λειτουργήσουν με βάση το βάρος τους. Στην έρευνα συμμετείχαν 39 γυναίκες υπέρβαρες και παχύσαρκες εκπαιδευμένες στην ποσοτικοποίηση, 34 γυναίκες υπέρβαρες και 29 γυναίκες φυσιολογικού βάρους ανεκπαίδευτες στην ποσοτικοποίηση του φαγητού προς κατανάλωση. Η έρευνα διήρκησε 4 εβδομάδες όπου μια φορά την εβδομάδα οι συμμετέχοντες κατανάλωναν διαφορετικά τρόφιμα σε διαφορετικές ποσότητες και με διαφορετικές θερμιδικές αξίες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και τα τρία γκρουπ γυναικών κατανάλωσαν περισσότερο φαγητό όταν τους παρουσιάστηκε περισσότερο φαγητό, το εκπαιδευμένο γκρουπ γυναικών όμως κατανάλωσε λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα άλλα δυο ανεκπαίδευτα γκρουπ. Η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων από το εκπαιδευμένο γκρουπ επετεύχθητε με την κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων από τα ολιγοθερμιδικά τρόφιμα π.χ. σαλάτα και την κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων από τα πολυθερμιδικά τρόφιμα π.χ. σκορδόψωμο. Βλέπουμε λοιπόν ότι η πρακτική του τρώμε λίγο από όλα δεν είναι η αποτελεσματικότερη για απώλεια βάρους. Με το καταναλώνουμε μικρές ποσότητες πολυθερμιδικών τροφίμων είναι λογικό και επόμενο ότι θα πεινάσουμε, τρώγοντας όμως μεγάλες ποσότητες ολιγοθερμιδικών τροφίμων με υψηλή διατροφική αξία περιορίζουμε την εκδήλωση πείνας και καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες. Συνεπώς και στην απώλεια του βάρους σημασία δεν έχει το πόσο τρώμε αλλά τι τρώμε.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος-Ερευνητής

 

Link: MedicalNewsToday

 

By | 2018-02-23T11:27:55+00:00 Φεβρουάριος 24th, 2018|Άρθρα Διαιτολογίας, Δίαιτες, Παχυσαρκία, Υγιεινή Διατροφή|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η μείωση στην κατανάλωση του φαγητού δεν αποτελεί τον καλύτερο τρόπο απώλειας βάρους
Καραγιάννης Νίκόλαος BSc, SRD, MPhil Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής