Η κατανάλωση ξηρών καρπών ενισχύει την συντήρηση του βάρους

Η κατανάλωση ξηρών καρπών ενισχύει την συντήρηση του βάρους

Οι ξηροί καρποί θεωρούνται ένα πάρα πολύ υγιεινό τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και άλλα διατροφικά στοιχεία τα οποία έχουν πολύ θετική επίδραση στην καρδιακή και εγκεφαλική μας λειτουργία. Επειδή οι ξηροί καρποί όμως είναι τρόφιμα με υψηλή θερμιδική αξία πολλοί τους αποφεύγουν και δεν τους αντιμετωπίζουν ως ένα πολύ υγιεινό σνακ. Δύο πρόσφατες έρευνες η πρώτη από το πανεπιστήμιο της Βοστώνης και η δεύτερη από το πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο θέλησαν να μελετήσουν πως επηρεάζει το βάρος η μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αντίστοιχα κατανάλωση ξηρών καρπών. Η πρώτη έρευνα μελέτησε 25.394 υγιείς άνδρες και  100.796 υγιείς γυναίκες οι οποίοι συμπλήρωναν κάθε 4 χρόνια ερωτηματολόγια που σχετίζονταν με τις διατροφικές τους συνήθειες. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η αντικατάσταση γευμάτων όπως είναι το κόκκινο και βιομηχανοποιημένο κρέας, οι τηγανιτές πατάτες, τα γλυκά και τα πατατάκια με μια μερίδα (28 γραμμάρια) ξηρών καρπών μείωσε σημαντικά την αυξητική τάση του βάρους που παρουσιάζουν οι ενήλικες μέσα στις δεκαετίες και βοήθησε σημαντικά στην συντήρηση του βάρους. Η δεύτερη έρευνα μελέτησε την επίδραση που έχει η κατανάλωση καρυδιών Βραζιλίας σε 20 γυναίκες και 2 άνδρες και πιο συγκεκριμένα πως επηρεάζει τις οργανικές μας λειτουργίες και την όρεξη μας η συγκριτική κατανάλωση 20 γραμμαρίων καρυδιών Βραζιλίας και 36 γραμμάρια από ένα άλλο αλμυρό σνακ (πρέτζελ) με ίδια ποσότητα θερμίδων και αλατιού. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ενώ και τα δυο τρόφιμα μετά την κατανάλωση τους δημιούργησαν ένα επαρκές συναίσθημα κορεσμού η κατανάλωση των καρυδιών Βραζιλίας δεν προκάλεσε αύξηση στα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα, όπως παρατηρήθηκε μετά την κατανάλωση του αλμυρού σνακ (πρέτζελ). Οι οργανικές επιδράσεις που παρουσιάστηκαν μετά την κατανάλωση των καρυδιών Βραζιλίας βοηθούν στην παρεμπόδιση της εμφάνισης διαβήτη και αυξητικής τάσης στο βάρος. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η δεύτερη έρευνα έγινε σε μικρό αριθμό ατόμων και ειδικά ανδρών, αλλά και οι δυο έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να αντικαταστήσει τα ανθυγιεινά σνακ που καταναλώνουμε και παράλληλα να συμβάλει στην συντήρηση του βάρους μας.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος-Ερευνητής

Link: Eurekalert

By | 2018-11-16T16:17:58+00:00 Νοέμβριος 17th, 2018|Άρθρα Διαιτολογίας, Παχυσαρκία, Υγιεινή Διατροφή|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η κατανάλωση ξηρών καρπών ενισχύει την συντήρηση του βάρους
Καραγιάννης Νίκόλαος BSc, SRD, MPhil Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής