Η διατροφή που μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης κατάθλιψης

Η διατροφή που μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης κατάθλιψης

Η κατάθλιψη είναι μια από τις πιο κοινές ψυχικές παθήσεις στην εποχή μας. Άνθρωποι οι οποίοι πάσχουν από κατάθλιψη βιώνουν ένα συνεχές συναίσθημα απελπισίας, θλίψης και αυξημένης ευαισθησίας. Επίσης, αδυνατούν να βρούνε ευχαρίστηση στο οτιδήποτε, έχουν δυσκολία στο να κοιμηθούν και μερικές φορές εκφράζουν αυτοκτονικές τάσεις. Οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης, τραυματικές ή στρεσογόνες εμπειρίες και μακροχρόνιες ασθένειες αποτελούν μερικούς παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν κάποιον στην κατάθλιψη. Επιστήμονες όμως από το Σικάγο βρήκαν ότι η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο να μειώσει τις πιθανότητες εκδήλωσης κατάθλιψης. Μελέτησαν για εξήμιση χρόνια 964 ενήλικες με μια μέση ηλικία 81 ετών. Τόσο στην αρχή όσο και κατά την διάρκεια όλων αυτών των χρόνων οι επιστήμονες μελέτησαν τις διατροφικές τους συνήθειες και πιθανή συμπτωματολογία που να σχετίζεται με την κατάθλιψη. Οι διατροφικές τους συνήθειες συγκρίθηκαν με την τυπική Δυτική διατροφή (υψηλή σε κορεσμένο λίπος, χαμηλή σε φρούτα, λαχανικά και σιτηρά ολικής αλέσεως), με την Μεσογειακή διατροφή (υψηλή σε φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο και ψάρια) και με την διατροφή DASH (υψηλή σε φρούτα, λαχανικά, σιτηρά ολικής αλέσεως, χαμηλή σε κορεσμένο λίπος και ζάχαρη). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που η διατροφή τους ήταν πιο κοντά στην διατροφή DASH είχαν 11 % λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη σε σχέση με αυτούς που η διατροφικές τους συνήθειες ήταν πιο κοντά στην τυπική Δυτική διατροφή. Αν και δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς αιτίες αυτών των αποτελεσμάτων και πως ακριβώς τα διατροφικά στοιχεία επηρεάζουν την ψυχοσύνθεση μας, το σίγουρο είναι ότι η σωστή διατροφή μας κρατάει υγιείς τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος-Ερευνητής

By | 2018-03-08T16:21:12+00:00 Μάρτιος 10th, 2018|Άρθρα Διαιτολογίας, Δίαιτες, Ηλικιωμένοι, Κλινική Διαιτολογία, Υγιεινή Διατροφή|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η διατροφή που μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης κατάθλιψης
Καραγιάννης Νίκόλαος BSc, SRD, MPhil Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής