Επιστήμονες από την ιατρική σχολή του πανεπιστήμιο του Johns Hopkins της Αμερικής μελέτησαν την επίδραση που έχει μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή σε ασθενείς με πολύ πρώιμα στάδια καρκίνου του προστάτη, σε ότι αφορά την εξέλιξη της νόσους τους σε πιο επιθετικούς βαθμούς καρκίνου. Ο καρκίνος του προστάτη κατηγοριοποιείται σε 5 στάδια βάση βιοψίας και ιστοπαθολογικής εξέτασης όπου ο πρώτου βαθμού είναι η πιο ήπια μορφή όπου τα καρκινικά κύτταρα δεν διαφέρουν πολύ από τα φυσιολογικά και δεν υπάρχει κίνδυνος μετάστασης και ο πέμπτου βαθμού είναι ο χειρότερος όπου τα καρκινικά κύτταρα διαφέρουν κατά πολύ από τα φυσιολογικά και είναι μεταστατικά. Ασθενείς με καρκίνο του προστάτη ανά τακτά χρονικά διαστήματα υποβάλλονται σε βιοψίες για να δουν την εξέλιξη της νόσου και να αναπροσαρμόσουν την θεραπεία τους με τις υποδείξεις των γιατρών, εάν και εφόσον κρίνεται απαραίτητο.

 

Στην έρευνα συμμετείχαν 886 άνδρες με διαγνωσμένο καρκίνο του προστάτη πρώτου βαθμού, μέσης ηλικίας τα 66 έτη, από τον Ιανουάριο του 2005 έως τον Φεβρουάριο του 2017. Οι συμμετέχοντες μέσα από ερωτηματολόγια διατροφικών συνηθειών βαθμολογηθήκαν για την ποιότητα της συνήθης διατροφής τους καθώς και για την θερμιδική τους κατανάλωση. Σε μια περίοδο εξήμιση ετών 187 από του συμμετέχοντες τα καρκινικά τους κύτταρα εξελίχτηκαν από πρώτου βαθμού σε δευτέρου βαθμού ή και περισσότερο και 55 από του συμμετέχοντες τα καρκινικά τους κύτταρα εξελίχτηκαν από πρώτου βαθμού σε τρίτου βαθμού ή και περισσότερο. Βάση αυτών των αποτελεσμάτων και της ποιότητας της διατροφής οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όσο υψηλότερη η ποιότητα της διατροφής τόσο λιγότερες οι πιθανότητες να ανεβούν οι βαθμοί καρκινογένεσης των καρκινικών κυττάρων του προστάτη. Πιο συγκεκριμένα για κάθε 12,5 βαθμούς υψηλότερα στην ποιότητα της διατροφής παρατηρούνταν μείωση στις πιθανότητες εξέλιξης των καρκινικών κυττάρων από πρώτου βαθμού σε δεύτερου βαθμού κατά 15 % και από πρώτου βαθμού σε τρίτου βαθμού κατά 30 %.

 

Περισσότερες έρευνες θα πρέπει να γίνουν πριν γενικοποιήσουμε τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης σε όλους τους ασθενείς με πρώτου βαθμού καρκίνο του προστάτη, αλλά είναι σημαντικό οι πάσχοντες να επιλέξουν συνειδητά να βελτιώσουν την ποιότητα της διατροφής τους με απωτέρων σκοπό να καθυστερήσουν την εξέλιξη της νόσου και να αποφύγουν θεραπείες που θα είναι πιο δυσμενείς στην ποιότητα της ζωής τους.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian

Link: JAMA Oncology