Ευαισθησία στη γλουτένη και κοιλιοκάκη διαχωρίζονται στο ανοσολογικό προφίλ

Ευαισθησία στη γλουτένη και κοιλιοκάκη διαχωρίζονται στο ανοσολογικό προφίλ

Πολλοί επιστήμονες υγείας έχουν την τάση να αδιαφορούν στα παράπονα ασθενών ότι παρουσιάζουν ευαισθησία μετά την κατανάλωση τροφίμων που εμπεριέχουν γλουτένη, αλλά δεν πάσχουν από κοιλιοκάκη. Η κοιλιοκάκη είναι μια γενετική αυτοάνοση ασθένεια που σχετίζεται με την αδυναμία κατανάλωσης γλουτένης, μιας πρωτεΐνης που εμπεριέχεται στο σιτάρι, την σίκαλη και το κριθάρι.

Τα τελευταία χρόνια όμως επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Columbia της Αμερικής έχουν δουλέψει εντατικά για να ανακαλύψουν τις αιτίες και την μέθοδο ανίχνευσης της ευαισθησίας στην γλουτένη, που δεν σχετίζεται με την κοιλιοκάκη. Στην πρόσφατη μελέτη τους ανακάλυψαν ότι τόσο η ευαισθησία στη γλουτένη όσο και η κοιλιοκάκη προκαλούν την αυξημένη παραγωγή αντισωμάτων στο σώμα, τα οποία όμως διαφέρουν στον τύπο των αντισωμάτων που παράγονται καθώς και στις φλεγμονώδεις αντιδράσεις που προκαλούν. Οι επιστήμονες μελέτησαν 40 ασθενείς με κοιλιοκάκη, 80 ασθενείς με ευαισθησία στην γλουτένη και 40 υγιείς ανθρώπους. Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν χωρίς περιορισμούς μια διατροφή που εμπεριείχε γλουτένη και στην συνέχεια το αιματολογικό προφίλ των αντισωμάτων τους μελετήθηκε. Τόσο οι ασθενείς με κοιλιοκάκη όσο και οι πάσχοντες από ευαισθησία στην γλουτένη, μετά την κατανάλωση γλουτένης, παρουσίασαν αυξημένη παραγωγή αντισωμάτων IgG, αλλά οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη παρουσίασαν αυξημένα επίπεδα φλεγμονής και καταστροφή εντερικών κυττάρων, σε αντίθεση με τους πάσχοντες από ευαισθησία στην γλουτένη, που τα επίπεδα της φλεγμονής ήταν πολύ πιο περιορισμένα. Αυτό που φαίνεται είναι ότι άτομα που πάσχουν από ευαισθησία στην γλουτένη το ανοσοποιητικό τους σύστημα προσαρμόζεται με την κατανάλωση γλουτένης και εκδηλώνει μια μειωμένη φλεγμονώδης αντίδραση. Η συγκεκριμένη έρευνα ενισχύει τις πιθανότητες ανακάλυψης μιας έγκυρης μεθοδολογίας για την διάγνωση ατόμων με ευαισθησία στην γλουτένη, ενώ παράλληλα ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω μελέτη μεθόδων, που να μειώνουν την έντονη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος ατόμων με κοιλιοκάκη.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος-Ερευνητής

Link: Gastroenterology

By | 2020-09-04T13:04:10+00:00 5 Σεπτεμβρίου, 2020|Άρθρα Διαιτολογίας, Δυσανεξία / Αλλεργία / Υπερευαισθησία|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ευαισθησία στη γλουτένη και κοιλιοκάκη διαχωρίζονται στο ανοσολογικό προφίλ
Καραγιάννης Νίκόλαος BSc, SRD, MPhil Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής
Αρέσει σε %d bloggers: