Αυτή είναι η διατροφή που επιβραδύνει την γνωστική εξασθένηση μετά το εγκεφαλικό

Αυτή είναι η διατροφή που επιβραδύνει την γνωστική εξασθένηση μετά το εγκεφαλικό

Η διατροφή MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) δημιουργήθηκε από την Professor M. C. Morris από το ιατρικό κέντρο του πανεπιστημίου Rush του Σικάγου όπου είναι μια συνδυαστική διατροφή της Μεσογειακής διατροφής και της διατροφής DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), η οποία δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση της υπέρτασης. Η διατροφή MIND δημιουργήθηκε για την μεγιστοποίηση της εγκεφαλικής λειτουργίας και υγείας και κατά κύριο λόγο στηρίζεται στην κατανάλωση λαχανικών, ξηρών καρπών, οσπρίων, ψαριών, κοτόπουλου, σιτηρών ολικής αλέσεως, ελαιόλαδο και μέτρια κατανάλωση κρασιού. Τρόφιμα τα οποία αποφεύγονται είναι το κόκκινο κρέας, βούτυρο και μαργαρίνες, τυρί, πίτες, γλυκά, τηγανιτά και γεύματα ταχυφαγείου. Οι επιστήμονες από το Σικάγο σε προηγούμενη έρευνα παρατήρησαν η διατροφή MIND μειώνει μέχρι και 35 % τις πιθανότητες εκδήλωσης Αλτσχάϊμερ. Συνεπώς, θέλησαν να δούνε πως μπορεί η συγκεκριμένη διατροφή να βελτιώσει τις γνωστικές ικανότητες ασθενών που επιβίωσαν από εγκεφαλικό. Οι επιστήμονες μελέτησαν 106 άτομα με ιστορικό εγκεφαλικού σε ετήσια βάση για ένα χρονικό διάστημα 4,7 ετών. Διατροφικά ερωτηματολόγια χρησιμοποιήθηκαν για να μελετήσουν το κατά πόσο ακολουθήθηκε η διατροφή MIND. Όσο περισσότερο κοντά ήταν η διατροφή των συμμετεχόντων στη διατροφή MIND τόσο πιο αργή ήταν η γνωστική εξασθένηση που παρουσίασαν μετά την εκδήλωση εγκεφαλικού. Οι επιστήμονες θέλουν να μελετήσουν αυτά τα αποτελέσματα σε μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, αλλά τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί να αποτελέσει το πιο δυνατό μέσο για την ενίσχυση της εγκεφαλικής μας υγείας.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος-Ερευνητής

By | 2018-02-15T10:55:02+00:00 Φεβρουάριος 17th, 2018|Άρθρα Διαιτολογίας, Ηλικιωμένοι, Κλινική Διαιτολογία, Υγιεινή Διατροφή|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αυτή είναι η διατροφή που επιβραδύνει την γνωστική εξασθένηση μετά το εγκεφαλικό
Καραγιάννης Νίκόλαος BSc, SRD, MPhil Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής