Αναψυκτικά, diet-drinks και χυμοί φρούτων: πως επηρεάζουν το προφίλ των λιπιδίων στο αίμα

Αναψυκτικά, diet-drinks και χυμοί φρούτων: πως επηρεάζουν το προφίλ των λιπιδίων στο αίμα

Η κατανάλωση αναψυκτικών, αθλητικών ποτών και χυμών συνεισφέρει κατά πολύ στην συγκεντρωτική κατανάλωση ζάχαρης σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέχρι πρότινος η αυξημένη κατανάλωση αναψυκτικών ήταν συνδεδεμένη με αύξηση βάρους και παγκρεατίτιδα, ενώ η αυξημένη κατανάλωση αναψυκτικών και χυμών με την εκδήλωση καρκινογένεσης. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Tufts της Αμερικής θέλησαν να μελετήσουν την επίδραση που έχει η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών, τα οποία είτε εμπεριέχουν ζάχαρη, είτε γλυκαντικές ουσίες, στα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα. Είναι γνωστό ότι αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα σχετίζονται με αυξημένες πιθανότητες νοσηρότητας ή θνησιμότητας από καρδιοαγγειακές παθήσεις. Οι επιστήμονες μελέτησαν 5.924 άτομα και τις καταναλωτικές τους συνήθειες σε ότι αφορά την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών, τα οποία οι επιστήμονες κατηγοριοποίησαν σε ροφήματα τα οποία εμπεριέχουν ζάχαρη, όπως αναψυκτικά, αθλητικά ποτά και ζαχαρούχα ποτά τα οποία εμπεριέχουν χυμούς φρούτων ή καφέ ή τσάι, σε ροφήματα τα οποία εμπεριέχουν γλυκαντικές ουσίες (diet & light) και σε 100 % φυσικούς χυμούς φρούτων. Οι επιστήμονες μελέτησαν την συνήθη κατανάλωση των συμμετεχόντων και τους διαχώρισαν σε αυτούς που είχαν υψηλή κατανάλωση, 330 ml ημερησίως, ζαχαρούχων ποτών με ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες ή φυσικούς χυμούς και σε αυτούς με πολύ χαμηλή κατανάλωση, 330 ml μηνιαίως. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η κατανάλωση φυσικών χυμών και ποτών που εμπεριέχουν, είτε φυσικές, είτε τεχνητές γλυκαντικές, ουσίες δεν επηρεάζουν τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, αλλά η συχνή κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών προκαλεί αύξηση της τάξης του 53 % στα επίπεδα τριγλυκεριδίων και μειωμένα επίπεδα HDL (καλή χοληστερίνη) στο αίμα κατά 98 %, σε σχέση με άτομα που δήλωσαν χαμηλή κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών. Το γεγονός ότι τα ποτά που φέρουν γλυκαντικές ουσίες δεν επηρεάζουν τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα δεν συνεπάγεται ότι δεν ελλοχεύουν άλλοι κίνδυνοι για την υγεία, σύμφωνα με τους επιστήμονες και η κατανάλωση νερού θεωρείται ως η καλύτερη επιλογή σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο ρόφημα.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος-Ερευνητής

Link: JAHA

By | 2020-03-14T08:48:54+00:00 14 Μαρτίου, 2020|Άρθρα Διαιτολογίας, Κλινική Διαιτολογία, Υγιεινή Διατροφή|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αναψυκτικά, diet-drinks και χυμοί φρούτων: πως επηρεάζουν το προφίλ των λιπιδίων στο αίμα
Καραγιάννης Νίκόλαος BSc, SRD, MPhil Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής
Αρέσει σε %d bloggers: