Παρότι τα Χριστούγεννα είναι μια καθαρά οικογενειακή γιορτή, όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να γευματίσουν τις γιορτινές μέρες κάπου έξω. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Michigan της Αμερικής παρατήρησαν σε μια πρόσφατη έρευνα ότι ερεθίσματα στο περιβάλλον μας που σχετίζονται με το φαγητό, όπως εικόνες ή μυρωδιές τροφίμων, μπορεί να μας οδηγήσουν σε αυξημένη κατανάλωση ακόμα και αν μόλις έχουμε φάει. Οι επιστήμονες μελέτησαν 112 φοιτητές οι οποίοι μοιράστηκαν σε 2 διαφορετικά γκρουπ. Αφού οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν το μεσημεριανό τους γεύμα μια ώρα μετά το πρώτο γκρουπ οδηγήθηκε σε ένα εργαστήριο, το οποίο είχε αναμορφωθεί να μοιάζει σαν ταχυφαγείο με εικόνες τροφίμων στους τοίχους και μουσική υπόκρουση, ενώ το δεύτερο γκρουπ οδηγήθηκε σε ένα εργαστήριο με μηδενικές προτροπές που να σχετίζονται με κατανάλωση φαγητού. Στους συμμετέχοντες τους δόθηκε η δυνατότητα να καταναλώσουν φαγητό ή να κάνουν δραστηριότητες όπως να παίξουν ηλεκτρονικά παιχνίδια. Το γκρουπ των συμμετεχόντων που έφαγαν στο εργαστήριο που διαμορφώθηκε σαν ταχυφαγείο κατανάλωσαν κατά μέσω όρο 220 περισσότερες θερμίδες σε σχέση με το δεύτερο γκρουπ χωρίς όμως να παρατηρηθεί κάποια διαφορά μεταξύ των δυο γκρουπ στο πόσο γευστικό βρήκαν το φαγητό ή πόσο πολύ το απολαύσανε. Η συγκεκριμένη έρευνα λοιπόν δείχνει ότι ερεθίσματα τα οποία σχετίζονται με την κατανάλωση φαγητού όπως εικόνες και μυρωδιές μπορεί να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση ακόμα και είμαστε χορτάτοι. Συνεπώς θέλει ιδιαίτερη προσοχή τις γιορτινές μέρες διότι καταλήγουμε να τρώμε ενώ δεν είμαστε καν πεινασμένοι.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian

 

Link: MedicalNewsToday