Στην Αμερική η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει νομοθετήσει και αποδεχθεί 8 τρόφιμα ως τα πιο αλλεργιογόνα και αυτά είναι το γάλα, το αυγό, το ψάρι, τα θαλασσινά, τα καρύδια, τα πίνατς, το σιτάρι και η σόγια και σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν θεωρούν ότι το 90 % των διατροφικών αλλεργιών οφείλονται σε αυτά τα τρόφιμα. Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει κάποιος κυμαίνονται από τα πιο ήπια που μπορεί να είναι φαγούρα ή διάρροια σε πιο έντονα όπως είναι η αναφυλαξία. Ενώ πολλοί μπορεί να θεωρούν ότι έχουν κάποια μορφή διατροφικής αλλεργίας στην πραγματικότητα ο αριθμός των ατόμων που πραγματικά πάσχουν από κάποια διατροφική αλλεργία είναι πολύ μικρότερος. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Northwestern και από το παιδιατρικό νοσοκομείο του Σικάγου μελέτησαν 40.000 περιστατικά και συμπέραναν ότι ενώ το 19 % του πληθυσμού θεωρεί ότι πάσχει από κάποια διατροφική αλλεργία, μόνο το 10 % του πληθυσμού πάσχει στην πραγματικότητα. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι πολλά από τα συμπτώματα τα οποία οι συμμετέχοντες στην έρευνα περίγραφαν ως αλλεργικά δεν σχετίζονταν με διατροφική αλλεργία αλλά με δυσανεξία σε τρόφιμα. Οι τροφικές δυσανεξίες σχετίζονται με πολύ πιο ήπια συμπτώματα και επ’ ουδενί λόγω δεν μπορούν να αποβούν μοιραίες, όπως για παράδειγμα η αναφυλαξία. Σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι αν κάποιος έχει την αίσθηση ότι πάσχει από κάποια τροφική αλλεργία πρέπει να κάνει τα απαραίτητα αλλεργικά τεστ σε αλλεργιολόγο και να ενημερωθεί πώς να προστατευτεί σε περίπτωση αναφυλαξίας.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian
Link: JAMA Network