Μια πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο Columbia της Αμερικής σε συνεργασία με άλλα ερευνητικά κέντρα σε Αμερική, Γερμανία και Γαλλία παρατήρησαν ότι μια ορμόνη, η Λιποκαλίνη-2 (Λ-2), προκαλεί μείωση στην ανάγκη κατανάλωσης φαγητού και αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού τόσο στα ποντίκια, όσο και στον άνθρωπο, αλλά και στα ανθρωποειδή.
Η Λ-2 παράγεται φυσικά από τα οστικά κύτταρα τόσο των ποντικιών όσο και των ανθρώπων. Πειράματα σε ποντίκια στα οποία τους χορηγήθηκε η Λ-2 παρατηρήθηκε μακροχρόνια η μείωση στην κατανάλωση φαγητού, χωρίς να επηρεάζεται ο ρυθμός της μεταβολικής τους δραστηριότητας. Η επιτυχία της χορήγησης Λ-2 στα ποντίκια οφείλεται στο γεγονός ότι η ορμόνη μπορεί να διαπεράσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να ενεργοποιήσει κέντρα του εγκεφάλου. Περαιτέρω έρευνες σε ανθρώπους όπου τα επίπεδα της Λ-2 ελέγχτηκαν στο αίμα πριν και μετά την κατανάλωση φαγητού έδειξαν ότι άτομα φυσιολογικού βάρους μετά την κατανάλωση τα επίπεδα Λ-2 αυξήθηκαν, όπως θα ήταν αναμενόμενο ως αποτέλεσμα κορεσμού. Σε αντίθεση, υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα παρουσίασαν μείωση στα επίπεδα Λ-2 στο αίμα μετά την κατανάλωση του γεύματος. Χωρίζοντας όλους τους συμμετέχοντες σε αυτούς που παρουσίασαν αύξηση και σε αυτούς που δεν παρουσίασαν αύξηση, στα επίπεδα της Λ-2 στο αίμα, η δεύτερη ομάδα είχε υψηλότερο μέσο όρο βάρους, πίεσης και επιπέδων σακχάρου.
Έχοντας αποτελέσματα από ποντίκια και ανθρώπους οι επιστήμονες θέλησαν να μελετήσουν την επίδραση που θα είχε η χορήγηση της ορμόνης Λ-2 σε ανθρωποειδή και συγκεκριμένα πιθήκους. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι σε μια εβδομάδα μειώθηκε η κατανάλωση φαγητού και το βάρους, με αμελητέα τοξικότητα. Η αδυναμία του να αισθανθούμε κορεσμό μετά την κατανάλωση φαγητού μπορεί να αποτελέσει κυριαρχική αιτία στην εκδήλωση παχυσαρκίας. Σίγουρα θα χρειαστεί να γίνουν πολλές έρευνες ακόμα αλλά υπάρχουν πολύ θετικές ενδείξεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας που είναι η παχυσαρκία.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian
Link: eLife