Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης υπάρχουν πολλές συστάσεις σε ότι αφορά την συμπεριφορά της εγκυμονούσης με απώτερο σκοπό να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους για το έμβρυο. Μια από τις συστάσεις είναι η κατανάλωση καφέ που επιτρέπεται από την εγκυμονούσα καθώς οι φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά αυτή την περίοδο στο σώμα της γυναίκας παρεμποδίζουν την εύκολη διάσπαση της καφεΐνης, η οποία μπορεί να περάσει τον πλακούντα και να φτάσει στο έμβρυο, το οποίο δεν έχει ένζυμα για να την μεταβολίσει. Η σύσταση σε ότι αφορά την κατανάλωση καφέ είναι 200 mg καφεΐνης ημερησίως, που ισοδυναμεί με 2 κούπες καφέ, λόγω του ότι υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλέσει νευροαναπτυξιακές διαταραχές στο παιδί που θα γεννηθεί.

 

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Queensland της Αυστραλίας μελέτησαν δεκάδες χιλιάδες εγκυμονούσες από την Νορβηγία καθώς και τους συζύγους τους αλλά και αναπτυξιακές πληροφορίες από παιδιά έως το όγδοο έτος της ηλικίας τους σε ότι αφορά κοινωνικές, κινητικές και γλωσσικές δεξιότητες. Η κατανάλωση καφέ στην εγκυμοσύνη στην Νορβηγία είναι πλήρως επιτρεπτή και οι εγκυμονούσες μπορεί να καταναλώνουν και 4 κούπες καφέ ημερησίως. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την Μεντελική Τυχαιοποίηση (MR) που είναι μια σημαντική μέθοδος, και βασίζεται σε γενετικές μεταβλητές για τη μέτρηση πιθανών αιτιολογικών επιδράσεων χωρίς να επηρεάζεται από συγχυτικούς παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η διατροφή, δίνοντας την δυνατότητα στους επιστήμονες να επικεντρωθούν στην κατανάλωση καφεΐνης αποκλειστικά και μόνο.  Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η κατανάλωση καφεΐνης δεν επηρεάζει καθόλου το έμβρυο και δεν ευθύνεται για την εκδήλωση νευροαναπτυξιακών διαταραχών.

 

Σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες της εν λόγω έρευνας, η κατανάλωση καφέ θα πρέπει να παραμείνει περιορισμένη στις 2 κούπες ημερησίως για τις εγκυμονούσες, καθώς η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την ασφαλή έκβαση της εγκυμοσύνης.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian

Link: Cambridge University Press