Η συγκεκριμένα έρευνα έρχεται από την Αυστραλία και το πανεπιστήμιου της Αδελαΐδα όπου μελετήθηκαν περισσότεροι από 1800 Αυστραλοί άνδρες, από 35 έως 80 ετών και πιο συγκεκριμένα οι διατροφικές τους συνήθειες για 12 μήνες. Αφού οι επιστήμονες μελέτησαν τα αποτελέσματα της έρευνας ανακάλυψαν ότι αυτοί οι οποίοι παρουσίασαν την υψηλότερη κατανάλωση λίπους στην διατροφή τους παρουσίασαν και περισσότερη υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας, όπου είναι πραγματικά ανησυχητικό ιδικά για άτομα τα οποία έχουν χειρονακτική εργασία που απαιτεί ετοιμότητα και υψηλή συγκέντρωση. Παράλληλα, η υψηλή κατανάλωση λίπους στην διατροφή των συμμετεχόντων αποτέλεσε αιτία άπνοιας. Πιο συγκεκριμένα το 41 % των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα παρουσίασαν υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας, ενώ το 47 % δήλωσε μειωμένη ποιότητα ύπνου. Περίπου το 54 % παρουσίασε άπνοια από ήπιο σε μέτριο βαθμό, ενώ το 25 % παρουσίασε άπνοια από μέτριο σε υψηλό βαθμό. Η κακή ποιότητα ύπνου είναι γνωστό ότι οδηγεί σε αυξημένη κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και υδατάνθρακες στην προσπάθεια να αισθανθούμε ευεξία, αλλά η υψηλή κατανάλωση λίπους επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου μας με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε ένα φαύλο κύκλο κόπωσης και αυξημένης κατανάλωσης λιπαρών τροφών.
Καραγιάννης Νίκ. BSc, SRD, MPhil
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής