Η συγκεκριμένη έρευνα μας έρχεται από δυο διαφορετικά πανεπιστήμια του Καναδά. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι μωρά παιδιά 3 μηνών με λιγότερη ποικιλότητα στα βακτήρια του εντέρου τους είχαν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν αλλεργία σε τρόφιμα όπως το γάλα, το αυγό και οι ξηροί καρποί στην ηλικία των 12 μηνών. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δείγματα κοπράνων από 166 παιδιά στις ηλικίες των 3 και 12 μηνών και έλεγξαν δυο διαφορετικούς τύπους βακτηριδίων, ενώ στην ηλικία των 12 μηνών τα παιδιά υποβλήθηκαν σε αλλεργιολογικά τεστ για τα 3 βασικά τρόφιμα, αυγό, γάλα και ξηροί καρποί. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 7,2 % των παιδιών που παρουσίασαν αλλεργική αντίδραση σε ένα με τρία τρόφιμα, είχαν την χαμηλότερη ποικιλία βακτηριδίων στο έντερο τους. Όπως τόνισαν οι επιστήμονες δεν είναι απαραίτητο ότι αυτά τα παιδιά που παρουσίασαν αλλεργικές αντιδράσεις στους 12 μήνες ότι μεγαλώνοντας δεν θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις αλλεργίες τους.
Καραγιάννης Νίκ. BSc, SRD, MPhil
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής