Τα επίπεδα παχυσαρκίας παρουσιάζουν συνεχή αύξηση σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ όλο και περισσότερες έρευνες προκύπτουν που συνδέουν την παχυσαρκία με την εκδήλωση ασθενειών όπως είναι ο διαβήτης, τα καρδιοαγγειακά προβλήματα και ο καρκίνος. Συνεπώς, δεν είναι καθόλου τυχαίο το αποτέλεσμα μια πρόσφατης έρευνας στην Αμερική που έδειξε ότι πάνω από το 50 % του πληθυσμού προσπάθησε τον τελευταίο χρόνο να μειώσει το βάρος του. Ενώ πολλοί καταφέρνουν να μειώσουν το βάρος τους βραχυπρόθεσμα η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική σε ότι αφορά τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα με μόνο έναν στους δέκα παγκοσμίως να είναι σε θέση να διατηρήσει το βάρος που έχασε. Ο Αμερικάνικος Σύλλογος Καρδιολογίας συμβουλεύει ότι μια μικρή πτώση βάρους της τάξης του 5 με 10 % επαρκεί για βελτίωση της καρδιακής μας υγείας και μια πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου του Τέξας έρχεται να τους επιβεβαιώσει. Οι επιστήμονες μελέτησαν 7.670 ενήλικες και πιο συγκεκριμένα πληροφορίες που σχετίζονταν με το βάρος τους, την περιφέρεια της μέσης τους και τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερίνης στο αίμα. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι άτομα που εξασφάλισαν μια πτώση βάρους της τάξης του 5-10 % του βάρους τους παρουσίασαν 22 % μειωμένες πιθανότητες εκδήλωσης μεταβολικού συνδρόμου (σχετίζεται με παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιοαγγειακά προβλήματα). Άτομα τα οποία εξασφάλισαν 20 % πτώση του αρχικούς τους βάρους παρουσίασαν 53 % λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης μεταβολικού συνδρόμου. Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι το 62 % των ατόμων που προσπάθησαν, όσο περισσότερο μπορούσαν, να μειώσουν το βάρος τους απέτυχαν. Βλέπουμε λοιπόν ότι ακόμα και μια μικρή απώλεια βάρους, όταν αυτή επιτυγχάνεται, μπορεί να έχει πολύ θετική επίδραση στην υγεία μας και στην ποιότητα της ζωής μας. Είναι σημαντικό στην προσπάθεια μας για απώλεια βάρους να υιοθετήσουμε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή η οποία θα μας βοηθήσει μακροχρόνια να διατηρήσουμε βάρος που χάσαμε.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian