Πρόκειται για μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν διαφορετικά ερευνητικά κέντρα και πιο συγκεκριμένα τα πανεπιστήμια του King’s College και του St. George του Λονδίνου, το ίδρυμα υγείας του Guy’s & St. Thomas, του Λονδίνου, και το ερευνητικό ινστιτούτο Benaroya του Σηάτλ της Αμερικής. Η κοιλιοκάκη ανήκει στα αυτοάνοσα νοσήματα κατά την οποία η κατανάλωση γλουτένης, μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και την σίκαλη, προκαλεί την έξαρση του ανοσοποιητικού συστήματος και την καταστροφή του εσωτερικού του εντέρου, με αποτέλεσμα οι πάσχοντες να παρουσιάζουν αδυναμία στην απορρόφηση των διατροφικών στοιχείων καθώς και συμπτώματα όπως διάρροια, πρήξιμο, εμετό, δυσκοιλιότητα και κόπωση. Προηγούμενες έρευνες σε νεογέννητα παρουσιάζουν διαφορές στην ηλικία στην οποία καταναλώθηκε γλουτένη καθώς και στην ποσότητα γλουτένης που τους δόθηκε. Η συγκεκριμένη έρευνα συμπεριέλαβε 1.004 νεογέννητα παιδία τα οποία χωρίστηκαν σε δυο ομάδες. Η πρώτη ομάδα 516 νεογέννητων μέχρι των έκτο μήνα κατανάλωνε αποκλειστικά και μόνο μητρικό γάλα. Η δεύτερη ομάδα 488 νεογέννητων, παράλληλα με το μητρικό γάλα, ξεκίνησε από τον τέταρτο μήνα να καταναλώνει τρόφιμα με γλουτένη και πιο συγκεκριμένα 4 γραμμάρια πρωτεϊνών σιταριού ημερησίως με την μορφή μπισκότων σίτου. Στο τρίτο έτος της ηλικίας τους τα νήπια εξετάστηκαν αιματολογικά για αντισώματα που σχετίζονται με την κοιλιοκάκη. Η ομάδα των παιδιών που κατανάλωνε μόνο μητρικό γάλα μέχρι τον έκτο μήνα παρουσίασε κοιλιοκάκη σε ποσοστό 1,4 %, υψηλότερο από το αναμενόμενο, ενώ η ομάδα των παιδιών που κατανάλωσε γλουτένη από τον τέταρτο μήνα παρουσίασαν μηδενική εκδήλωση νοσούντων από κοιλιοκάκη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης αλλά και άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων όπως είναι ο διαβήτης τύπου Ι. Περισσότερες έρευνες θα πρέπει να γίνουν για να έχουμε ολοκληρωμένα αποτελέσματα, αλλά τα πρώτα δείγματα είναι ενθαρρυντικά.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian
Link: JAMA NETWORK