Τα αρνητικά στερεότυπα που σχετίζονται με την παχυσαρκία και οι διακρίσεις που σχετίζονται με το βάρος είναι ευρέως διαδεδομένα στην κοινωνία μας με αποτέλεσμα πολλοί παχύσαρκοι άνθρωποι να είναι έντονα στιγματισμένοι. Παχύσαρκα άτομα τα οποία ζουν με το εσωτερικευμένο στίγμα του βάρους έχει βρεθεί ότι αντιμετωπίζουν ψυχικά νοσήματα, διαταραχές σίτισης και καθυστερούν να ζητήσουν ιατροφαρμακευτική βοήθεια όταν την χρειάζονται. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Bristol της Μ. Βρετανίας διαπεραίωσαν την μεγαλύτερη έρευνα για να μελετήσουν ποιες είναι οι πιο επιρρεπείς κοινωνικές ομάδες στις μακροχρόνιες επιπτώσεις που έχει το «body shaming» σε νεαρές ηλικίες και το στίγμα του παχύσαρκου ατόμου στην σύγχρονη κοινωνία.

 

Οι επιστήμονες μελέτησαν περισσότερους από 4.000 ανθρώπους 31 ετών προσπαθώντας να έχουν την μέγιστη δυνατή ένταξη ατόμων διαφορετικού φύλλου, εθνότητας, κοινωνικοοικονομικού status, σεξουαλικού προσανατολισμού με οικογενειακές και ευρύτερες κοινωνικές επιρροές στην παιδική και εφηβική τους ηλικία. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η πίεση από μέλη της οικογένειας για απώλεια βάρους και από τα media με την προβολή του ιδανικού σωματότυπου σε ηλικίες 17 και 23 ετών προκάλεσε εμφανές εσωτερικευμένο στίγμα του βάρους που οι συμμετέχοντες της μελέτης είχαν σε ηλικία 31 ετών. Πιο συγκεκριμένα οι γυναίκες, οι μη-ετερόφυλοι, άτομα τα οποία από 20 έως 30 ετών δεν εκπαιδεύτηκαν, σπούδασαν ή εργάστηκαν και άτομα τα οποία η μητέρας τους δεν είχε εκπαιδευτικό υπόβαθρο ήταν τα πιο επιρρεπή να παρουσιάσουν έντονο εσωτερικευμένο στίγμα του βάρους.

Ο εκφοβισμός από το οικογενειακό περιβάλλον και τα media για απώλεια βάρους σε πολύ νέους ανθρώπους φαίνεται ότι επηρεάζει την ψυχική τους υγεία αρνητικά δεκαετίες μετά και τους στιγματίζει αν όχι για πάντα αλλά σίγουρα για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Είναι σημαντικό να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο συζητάμε και εκφραζόμαστε σε ότι αφορά την παχυσαρκία στους νέους καθώς και τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσουμε τον εκφοβισμό που βιώνουν λόγω του βάρους τους.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian

Link: The Lancet