Οι άνθρωποι ως κοινωνικά όντα έχουν την τάση να επηρεάζονται από την παρουσία τρίτων. Αυτό φαίνεται να επηρεάζει και την κατανάλωση φαγητού εφόσον είναι γνωστό ότι όταν συντρώγουμε με άλλους έχουμε την τάση να απολαμβάνουμε το φαγητό περισσότερο και να καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες. Επιστήμονες από την Ιαπωνία θέλησαν να ερευνήσουν περεταίρω αυτό το φαινόμενο με απώτερο σκοπό να βελτιώσουν την καθημερινή κατανάλωση φαγητού ηλικιωμένων ανθρώπων που μένουν μόνοι τους, με αποτέλεσμα να βιώνουν κατάθλιψη που οδηγεί σε ανορεξία. Παλιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμα και αν μοιραζόμαστε τραπέζι με έναν άγνωστο, χωρίς καθόλου επικοινωνία, πάλι θεωρούμε ότι αυτό που τρώμε είναι πιο εύγεστο. Βασισμένοι σε αυτά τα δεδομένα οι Ιάπωνες επιστήμονες θέλησαν να διερευνήσουν το θέμα περεταίρω. Μελετώντας μια ομάδα ηλικιωμένων ατόμων παρατήρησαν ότι τρώγοντας μπροστά σε ένα καθρέφτη ή μια προσωπική φωτογραφία του καθενός οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού και το απόλαυσαν περισσότερο σε σχέση με το να έτρωγαν μπροστά από ένα τοίχο. Να λοιπόν ένα πολύ έξυπνο κόλπο να βελτιώσουμε την κατανάλωση φαγητού και κατά επέκταση την ποιότητα ζωής ηλικιωμένων ατόμων που ζουν μόνοι τους.
Πώς να απολαμβάνεται το φαγητό μόνοι σας; Κοιτάτε σε ένα καθρέφτη.
By Νικόλαος Καραγίαννης|2017-07-28T18:23:13+03:0028 Ιουλίου, 2017|Άρθρα Διαιτολογίας, Ηλικιωμένοι, Κλινική Διαιτολογία, Κοινωνία και Διατροφή|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πώς να απολαμβάνεται το φαγητό μόνοι σας; Κοιτάτε σε ένα καθρέφτη.
About the Author: Νικόλαος Καραγίαννης
Καραγιάννης Νίκόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian