Ο διαβήτης τύπου ΙΙ είναι μια πάρα πολύ κοινή ασθένεια, που επηρεάζει εκατομμύρια άτομα στην εποχή μας προκαλώντας στους πάσχοντες πληθώρα ιατρικών προβλημάτων λόγω της αντίστασης του σώματος στην δράση της ινσουλίνης επηρεάζοντας την καρδιακή, νευρική, φλεβική και νεφρική λειτουργία.

 

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Kumamoto της Ιαπωνίας ανακάλυψαν μια νέα ουσία που ονόμασαν ΗΡΗ-15 που φάνηκε να μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αλλά και να περιορίζει την εναπόθεση λίπους. Η έρευνα που έγινε εργαστηριακά σε ανθρώπινα ηπατικά κύτταρα, μυϊκά κύτταρα και λιποκύτταρα έδειξε καλύτερο μεταβολισμό της γλυκόζης, ενώ σε ποντίκια με γενετική προδιάθεση στην παχυσαρκία έδειξε μείωση στην εναπόθεση λίπους στον λιπώδη ιστό σε μια διατροφή υψηλή σε λίπος. Η λειτουργία της συγκεκριμένης ουσίας επικεντρώνεται στην δράση μιας πρωτεΐνης του σώματος (Πρωτεϊνική κινάση ενεργοποιημένη με AMP (AMPK)) που σχετίζεται με τον μεταβολισμό της ενέργειας. Επίσης, σε αντίθεση με την μετφορμίνη, μια κλασσική ουσία στα φαρμακευτικά σκευάσματα των διαβητικών, η ΗΡΗ-15 παρουσίασε πρόσθετες αντιινωτικές ιδιότητες μειώνοντας κατά πολύ τις πιθανότητες εκδήλωσης ηπατικής ίνωσης. Σε γενικές γραμμές η ΗΡΗ-15 φάνηκε να βελτιώνει κατά πολύ τον μεταβολισμό της γλυκόζης σε σχέση με την μετφορμίνη, μείωσε το υποδόριο λίπος κατά 44 % και τις πιθανότητες εκδήλωσης λιπώδους διήθησης στο συκώτι καθώς βελτίωσε και τις πιθανότητες εκδήλωσης γαλακτικής οξεώσεως.

 

Αν και οι έρευνες μέχρι στιγμής έχουν περιοριστεί εργαστηριακά σε ανθρώπινα κύτταρα και σε ποντίκια φαίνεται να ανοίγουν νέους ορίζοντες στην θεραπεία του διαβήτη τύπου ΙΙ καθώς και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Περισσότερες έρευνες θα πρέπει να γίνουν σε ότι αφορά την ΗΡΗ-15 και κατά ποσό είναι ασφαλής η χρήση της στο ανθρώπινο σώμα μακροχρόνια.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian

Link: Springer Nature