Επιστήμονες από το Vanderbilt University Medical Center του Νάσβιλ της Αμερικής σε συνεργασία με άλλα επιστημονικά κέντρα θέλησαν να μελετήσουν το «παράδοξο της παχυσαρκίας» όπου ενώ επιδημιολογικά η παχυσαρκία αποτελεί την κυριότερη αιτία καρκινογένεσης μετά το κάπνισμα, οι παχύσαρκοι καρκινικοί ασθενείς παρουσιάζουν καλύτερη ανταπόκριση στην ανοσοθεραπεία, αλλά διατρέχουν και υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας.

Οι επιστήμονες μελέτησαν παχύσαρκα και αδύνατα ποντίκια με καρκίνο και παρατήρησαν ότι στα παχύσαρκα ποντίκια οι όγκοι παρουσίασαν υψηλότερη έκφραση κάποιον κυττάρων γνωστά ως μακροφάγα και τα οποία παρήγαγαν μια πρωτεΐνη γνωστή ως PD-1. Η εν λόγω πρωτεΐνη θεωρείτο ότι επηρεάζει τα Τ κύτταρα, τα οποία είναι λεμφοκύτταρα που έχουν την δυνατότητα να σκοτώνουν καρκινικά κύτταρα. Εν τέλει φάνηκε ότι η αυξημένη παραγωγής της πρωτεΐνης PD-1 από τα μακροφάγα κύτταρα, των παχύσαρκων ποντικιών, λειτουργούσε ανασταλτικά στην δράση των μακροφάγων και των Τ κυττάρων. Οι επιστήμονες με την χρήση αντικαρκινικών φαρμάκων ανοσοθεραπείας, που μειώνουν την δράση της πρωτεΐνης PD-1, ενίσχυσαν την δράση των μακροφάγων και των Τ κυττάρων και κατά επέκταση την καταπολέμηση των όγκων στα ποντίκια.

Επίσης, οι επιστήμονες μελέτησαν την δράση των μακροφάγων σε καρκινικούς όγκους ανθρώπων που έπασχαν από καρκίνο του νεφρού ή καρκίνου του ενδομητρίου, πριν και μετά την απώλεια βάρους και παρατήρησαν ότι η απώλεια βάρους μείωσε την παραγωγή της πρωτεΐνης PD-1 από τα μακροφάγα κύτταρα, όπως και στα ποντίκια, και ενίσχυσε την δράση των Τ κυττάρων κατά των όγκων.

Συνεπώς για πρώτη φορά βλέπουμε ότι η παχυσαρκία συνδέεται σε μοριακό επίπεδο με την καρκινογένεση καθώς η αυξημένη παραγωγή της πρωτεΐνης PD-1, από τα μακροφάγα λόγω παχυσαρκίας, μειώνει την ανοσοποιητική δράση του σώματος στην εκδήλωση καρκινικών κυττάρων στο σώμα. Η εδραίωση φυσιολογικού βάρους κατά την ενήλικη ζωή αποτελεί κύριο παράγοντα πρόληψης κατά της καρκινογένεσης.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian

Link: Nature