Είναι μια κλασική πρακτική για όσους επιθυμούν να μειώσουν το βάρος τους να αποφεύγουν την κατανάλωση φαγητού από ταχυφαγεία, γιατί είναι γνωστό ότι τα γεύματα /πιάτα που προσφέρουν είναι υψηλά σε λίπος και θερμιδική αξία. Σε μια παλιότερη έρευνα επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Tufts της Αμερικής παρατήρησαν ότι εξίσου θερμιδογόνα είναι και τα γεύματα / πιάτα τα οποία προσφέρονται από τα εστιατόρια της Αμερικής. Οι επιστήμονες αποφάσισαν να επεκτείνουν την έρευνα τους και σε άλλες χώρες και να μελετήσουν τις θερμιδικές αξίες γευμάτων / πιάτων από εστιατόρια και ταχυφαγεία. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες συνέλλεξαν γεύματα / πιάτα από την Βραζιλία, την Κίνα, την Φιλανδία, την Γκάνα και την Ινδία καθώς και από 5 καντίνες εργασιακών χώρων της Φιλανδίας. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι στην Κίνα η μέση θερμιδική αξία των γευμάτων / πιάτων που μελετήθηκαν ήταν η χαμηλότερη και πολύ χαμηλότερη σε σχέση με την μέση θερμιδική αξία ενός γεύματος / πιάτου στην Αμερική (719 θερμίδες ανά γεύμα vs. 1088 θερμίδες ανά γεύμα). Σε γενικές γραμμές η μέση θερμιδική αξία των γευμάτων / πιάτων που πρόσφεραν τα ταχυφαγεία ήταν χαμηλότερη από αυτή των εστιατορίων (809 θερμίδες ανά γεύμα vs. 1317 θερμίδες ανά γεύμα). Οι εργασιακές καντίνες στη Φιλανδία πρόσφεραν γεύματα / πιάτα τα οποία είχαν 25 % λιγότερες θερμίδες σε σχέση με την μέση θερμιδική αξία των ταχυφαγείων και εστιατορίων της Φιλανδίας (880 θερμίδες ανά γεύμα vs. 1166 θερμίδες ανά γεύμα). Το 94 % των γευμάτων / πιάτων όλων των εστιατορίων και το 72 % των γευμάτων / πιάτων όλων των ταχυφαγείων που μελετήθηκαν από όλες τις χώρες περιείχαν από 600 θερμίδες και πάνω, ενώ 3 % των γευμάτων / πιάτων από εστιατόρια τεσσάρων χωρών (Αμερική, Βραζιλία, Ινδία και Γκάνα) περιείχαν από 2000 θερμίδες και πάνω. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ένας άνθρωπος δεν έχει απαραίτητα μόνο ένα γεύμα την ημέρα και συνεπώς θα καταναλώσει επιπλέον θερμίδες μέσα από επιπλέον γεύματα. Επίσης, όταν επισκεπτόμαστε ένα εστιατόριο δεν θα περιοριστούμε μόνο στο κύριο πιάτο αλλά θα καταναλώσουμε επιπλέον θερμίδες από τα ορεκτικά που θα παραγγείλουμε και από τα ροφήματα που θα καταναλώσουμε παράλληλα με το γεύμα μας, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τον συγκεντρωτικό αριθμό θερμίδων που λαμβάνουμε. Είναι λογικό και επόμενο ότι αν κάποιος καταναλώνει φαγητό ιδικά σε εστιατόρια δύο με τρεις φορές την εβδομάδα είναι αρκετά επιρρεπής να υποπέσει σε πολύ υψηλή κατανάλωση θερμίδων.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian
Link: BMJ