Εκατομμύρια κόσμος καθημερινά χρησιμοποιεί και μασάει τσίχλα. Έρευνες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη έχουν πολύ θετική επίδραση στα δόντια μας καθώς εμποδίζουν την εμφάνιση πλάκας και τερηδόνας. Επίσης, η χρήση τσίχλας έχει δείξει ότι μειώνει την εκδήλωση στρες, ίσως γιατί αυξάνει την ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Άλλες έρευνες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι η χρήση τσίχλας μειώνει την επιθυμία για κατανάλωση υγιεινών σνακ, όπως είναι τα φρούτα, αλλά δεν μειώνει τον πειρασμό να καταναλώσουμε ανθυγιεινά σνακ, όπως τηγανιτές πατάτες για παράδειγμα. Επιστήμονες από την Ιαπωνία θέλησαν να μελετήσουν την επίδραση που έχει το μάσημα τσίχλας στις λειτουργίες του σώματος μας και στην ενέργεια που ξοδεύει αυτό. Μελέτησαν 46 άνδρες και γυναίκες ηλικιών μεταξύ 21 και 69 ετών. Οι επιστήμονες έδωσαν τσίχλες να μασήσουν στους συμμετέχοντες και μετά από μια ώρα ξεκούρασης τους ζήτησαν να περπατήσουν για 15 λεπτά. Οι συμμετέχοντες επανέλαβαν το επιστημονικό πρωτόκολλο αλλά την δεύτερη φορά αντί για τσίχλα κατανάλωσαν ένα ρόφημα που περιείχε τα ίδια συστατικά με την τσίχλα. Οι επιστήμονες μελέτησαν καρδιακό παλμό, κατά την διάρκεια του επιστημονικού πρωτόκολλου, την απόσταση που κάλυψαν στα 15 λεπτά περπάτημα που έκαναν, καθώς και την ενέργεια την οποία ξόδεψαν. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι μέσοι καρδιακοί παλμοί ήταν υψηλότεροι κατά το περπάτημα όταν οι συμμετέχοντες μασούσαν την τσίχλα. Επίσης, η αύξηση των καρδιακών παλμών από την ξεκούραση στο περπάτημα ήταν πιο έντονη με το μάσημα της τσίχλας. Τέλος οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι άνδρες κάλυψαν μεγαλύτερη απόσταση στα 15 λεπτά περπατήματος, ανάπτυξαν μεγαλύτερη ταχύτητα και αύξησαν τις καύσεις του σώματος τους μασώντας την τσίχλα. Βλέπουμε λοιπόν πως μια τόσο απλή πρακτική όπως το μάσημα τσίχλας μπορεί να επηρεάσει τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού μας, παρ’ όλα αυτά πρέπει να τονίσουμε ότι το δείγμα είναι πολύ μικρό και περαιτέρω ανάλογες έρευνες θα πρέπει να γίνουν για να εδραιώσουν αυτά τα αποτελέσματα.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian