Ερευνητική μελέτη των πανεπιστημίων του Galway της Ιρλανδίας και του πανεπιστημίου McMaster του Καναδά μελέτησαν την επίδραση διαφορετικών κοινών ροφημάτων στην εκδήλωση εγκεφαλικού επεισοδίου. Στην έρευνα συμμετείχαν 27.000 άτομα από 27 διαφορετικές χώρες εκ των οποίων οι 13.500 είχαν εκδηλώσει ένα τουλάχιστον εγκεφαλικό επεισόδιο. Ως εγκεφαλικό επεισόδιο περιγράφουμε είτε την διακοπή παροχής αίματος σε μέρος του εγκεφάλου, προκαλώντας καταστροφή στα εγκεφαλικά κύτταρα, ως αποτέλεσμα θρόμβου, γνωστό ως ισχαιμικό εγκεφαλικό, είτε περιγράφουμε την ενδοεγκεφαλική αιμορραγία.

 

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η κατανάλωση ανθρακούχων ροφημάτων, είτε με ζάχαρη είτε με γλυκαντικές ουσίες, αύξησε τις πιθανότητες εκδήλωσης εγκεφαλικού κατά 22 %, με απότομη περαιτέρω αύξηση με την κατανάλωση περισσότερο από 2 αναψυκτικών ημερησίως. Χυμοί φρούτων φτιαγμένοι από συμπυκνωμένους χυμούς με πρόσθετα σάκχαρα και συντηρητικά αύξησαν την πιθανότητα εκδήλωσης αιμορραγικού εγκεφαλικού κατά 37 %, με τριπλασιασμό σε αυτές τις πιθανότητες με κατανάλωση δύο και παραπάνω αυτών, ιδιαίτερα στις γυναίκες.

 

Η κατανάλωση περισσότερων από 7 ποτήρια νερό ημερησίως μείωσε τις πιθανότητες εκδήλωσης εγκεφαλικού.

 

Η κατανάλωση περισσοτέρων από 4 κούπες καφέ ημερησίως αύξησε τις πιθανότητες εκδήλωσης εγκεφαλικού κατά 37 %, όχι όμως για λιγότερο των 4 καφέδων. Η κατανάλωση τσαγιού μείωσε την πιθανότητα εκδήλωσης εγκεφαλικού κατά 18-20 %. Τρεις με τέσσερις κούπες μαύρο τσάι ημερησίως μείωσαν την πιθανότητα εγκεφαλικού κατά 29 %, ενώ για το πράσινο τσάι κατά 27 %. Η χρήση γάλακτος στο τσάι εξάλειψε την θετική επίδραση της κατανάλωσης τσαγιού σε ότι αφορά την εκδήλωση εγκεφαλικού.

 

Ενώ η υπέρταση θεωρείται η πρωταρχική αιτία εκδήλωσης εγκεφαλικών επεισοδίων οι διατροφικές μας επιλογές φαίνεται ότι επηρεάζουν κατά πολύ. Η διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση αποτελούν πρωταρχικές στρατηγικές πρόσληψης και είναι απαραίτητο να μένουν ψηλά στις προτεραιότητες μας για να εξασφαλίσουμε την υγεία μας.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian

Link: JoS